Katalonya krizi geri dönülmez yolda

Katalonya krizi geri dönülmez yolda

Kendisine süre tanınan Katalan lider Carles Puigdemont'un Madrid'e yazdığı mektup, krizin giderek derinleşeceğinin işareti

A+A-

İspanya hükümeti tarafından bağımsızlık açıklamasını gözden geçirmesi için kendisine süre tanınan Katalan lider Carles Puigdemont, bir mektupla yanıtını Madrid’e iletti.

Mektupta, “Merkezi hükümet diyaloğa girmeyi reddetmekte ısrar ederse ve baskı yapmayı sürdürürse Katalonya hükümeti resmen bağımsızlık ilan etmek için süreci ilerletecektir” ifadeleri kullanıldı.

İspanya hükümeti ise yanıtında Cumartesi günü acil kabine toplantısı yapılacağını ve İspanyol Anayasası’nın 155’inci maddesini yürürlüğe sokmak için harekete geçileceğini bildirdi. 155’inci madde özerk bölgelerin merkeze bağlanması sürecini düzenliyor.

Siyasi partilerden farklı sesler

İspanya’daki siyasi partiler de hükümetin bu hamlesi karşısında sessiz kalmadı.

Sosyalist muhalefet, Başbakan Mariano Rajoy’u Katalonya konusundaki söyleminde destekliyor, ancak alınacak önlemlerin belli kapsamda ve sürede uygulanmasını istiyor.

Serbest piyasa yanlısı Ciudadanos Partisi ise Katalonya’nın yerel hükümetini lağvedecek 155’inci maddeye yumuşak bir geçiş istiyor. Parti ayrıca Katalonya’da derhal yeni seçimler yapılmasını talep ediyor.

Ciudadanos Katalonya’da iktidardaki bağımsızlık yanlısı partinin ardından en çok oy alan parti ve muhalefetin lideri konumunda.

Ayrılıkçıların önemli müttefiklerinden aşırı solcu CUP Katalan Partisi ise ayrılıkçı politikaya destek vermeye devam ediyor.

Yeni gösteriler yolda

Katalonya’da sivil toplum örgütleri, bağımsızlık yanlısı liderlerinin İspanyol yetkililer tarafından gözaltına alınmasının ardından yeni protesto gösterileri düzenlenmesi çağrısında bulundu.

İspanya Ulusal Mahkemesi ayrılıkçı düşünceyi destekleyen temel iki organizasyon olan Katalonya Ulusal Asamblesi ve Omnium Cultural (Kültür Toplamı) liderlerini Eylül ayı ortasındaki protesto gösterilerini organize etmekle suçluyor.

Grup, gösterilerin Barcelona’daki merkezi hükümet binasının önünde gerçekleşeceğini duyurdu. Barselona’da daha büyük bir gösteri ise Cumartesi günü öğleden sonra düzenlenecek.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.