Katarlı banka Türkiye'de şirket arıyor

Katarlı banka Türkiye'de şirket arıyor

Katarlı yatırım bankası TFI Türkiye'de gayrimenkul, eğitim, sağlık ve yiyecek-içecek sektörlerine yatırım için görüşüyor

A+A-

Katar merkezli yatırım bankası The First Investor (TFI) CEO'su Yousef Al Obaidan, Türkiye'de gayrimenkul, eğitim, sağlık ve yiyecek-içecek sektörlerine yatırım için görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Türkiye için bir yatırım bütçesi belirlemediklerini ifade eden Al Obaidan; Körfez bölgesindeki mevcut yatırımlarının proje başına 100-150 milyon dolar arasında seyrettiğini, ancak yatırımın niteliğine göre Türkiye'de bu tutarın üzerine çıkabileceklerini söyledi.

TFI, Katarlı Barwa Bank'ın yüzde 100 iştiraki konumunda bulunuyor.

Reuters ile yaptığı söyleşide Al Obaidan, "Türkiye büyüme potansiyeli, istikrarı, hukuki altyapısı, güçlü regülasyon ve kurumsal yönetişim özellikleriyle bölgede yatırım yapılabilecek en iyi adres" dedi ve ekledi:

"Bu doğrultuda Türkiye'de yatırım yapmak için bakıyoruz. Önceliğimiz gayrimenkul, eğitim, sağlık ve yiyecek-içecek sektörleri. Birçok şirketle görüşmeler yapıyoruz. Ancak henüz bir sonuca ulaşmadık."

Al Obaidan olası yatırım büyüklüğü ilgili yaptığı değerlendirmede ise, "Körfez bölgesindeki yatırımlarımıza bakıldığında proje başına ortalama 100-150 milyon dolarlık yatırım büyüklüklerinden bahsedebiliriz. Ancak bu tutar projeye göre değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle Türkiye'de yapacağımız yatırımlar için net bir bütçe belirlemedik" dedi.

Al Obaidan'ın verdiği bilgiye göre; TFI Suudi Arabistan, Bahreyn ve Umman'da toplam 400-500 milyon dolarlık; ABD'de ise yaklaşık 800 milyon dolarlık portföye sahip.

Gayrimenkulde otel, AVM, konut gibi her türlü yatırıma baktıklarını; ama özellikle kira getirisi sağlayacak yatırım arayışları olduğunu belirten Al Obaidan; eğitim alanında ise uluslararası nitelikte eğitim veren okulların ilgilerini çektiğini söyledi.

KİLER GYO'DA SAPPHIRE'İN SATIŞI İÇİN MÜZAKERELER SÜRÜYOR

TFI Aralık ayında Kiler GYO ile İstanbul Sapphire binasında Sapphire Alışveriş Merkezi, Sapphire Seyir Terası ile Sapphire Residence'da şirketin mülkiyetinde kalan tüm kısımların uluslararası piyasalar da dahil toplu satışı konusunda bir yıl süreli münhasır görevlendirme sözleşmesi imzalamıştı.

Al Obaidan, söz konusu sürecin nasıl ilerlediği ile ilgili soru üzerine ise, "TFI olarak Sapphire'in toplu satışı konusunda uluslararası yatırımcılardan büyük ilgi görüyoruz. Potansiyel alıcılarla görüşmeler ve müzakereler olumlu yönde ilerliyor" dedi.

Kiler GYO'nun Ocak ayında KAP'a bildirdiği 2015 yıl sonu değerlemelerine göre, şirketin portföyünde en değerli gayrimenkul olarak yer alan İstanbul Sapphire'in değeri 824.5 milyon TL (294 milyon dolar) olarak açıklanmıştı.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün Körfez yatırımcısının yatırım kararlarını etkileyip etkilemediği ile ilgili soru üzerine ise Al Obaidan, bir miktar likidite sorunu olmakla birlikte, yatırım iştahının sürdüğünü ifade etti.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.