# KDV indirimine ilişkin merak edilenler

- Bağlantı: https://www.borsatek.com/kdv-indirimine-iliskin-merak-edilenler-80979h/
- Yayımlanma: 2022-02-23T15:46:51+03:00
- Yazar: Selim Soydan

[GİB](https://www.gib.gov.tr/)‘in internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 13 
Şubat’ta yayımlanan 5189 sayılı Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi
Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı 
Kararı ile KDV oranı, toptan-perakende ayrımı kaldırılarak tüm gıda teslimlerinde
yüzde 1’e indirildi.

Yapılan düzenleme kapsamında konuyla ilgili sıkça sorulan sorular derlenerek, cevapları
yayımlandı.

Gıdada [KDV](https://www.borsatek.com/kdv-indirimleri-icin-mufettis-gorevlendirildi-80767h)
indirimine ilişkin en çok merak edilen sorular ve yanıtları şöyle:

– Soru 1: Sadece temel gıda ürünlerinde uygulanan KDV oranları mı yüzde 1’e düşürüldü?
Düzenleme öncesi KDV oranı yüzde 8 olup, yüzde 1’e indirilmeyen herhangi bir gıda
ürünü var mı?

Cevap: Temel gıda ürünlerinin birçoğunun toptan teslimi, 5189 sayılı Cumhurbaşkanı
Kararı ile yapılan değişiklik öncesinde zaten 2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı
liste kapsamında yüzde 1 KDV’ye tabiydi. Kararla bahsi geçen listede yer alan ve
yüzde 8 KDV’ye tabi olan gıda ürünlerinin tamamı liste çatısı altına alınmak ve 
toptan perakende ayrımı kaldırılmak suretiyle 14 Şubat’tan itibaren yüzde 1 KDV’ye
tabi tutuldu ve bu kapsamdaki tüm gıda ürünlerinin teslimlerinde KDV oranları eşitlendi.
Bu durumun tek istisnası, özel tüketim vergisine (ÖTV) tabi olan gıda ürünleridir.
Bu ürünlerin tesliminde yüzde 8 oranında KDV uygulanmaya devam edilecek.

Soru 2: Gıda ürünlerinin toptan veya perakende olarak teslim edilmesine göre uygulanacak
KDV oranı değişir mi?

Cevap: Toptan ve perakende teslim ayrımı, toptancı hallerinde faaliyet gösterme,
KDV mükellefi olma gibi farklı KDV oranı uygulanmasına neden olan hükümler, kararla
ortadan kaldırılarak nereden alındığına, kime satıldığına bakılmaksızın liste kapsamındaki
tüm gıda teslimlerinde KDV oranı yüzde 1’de eşitlendi.

Lokanta, restoran, kafeteryaların hizmetleri KDV indirimi kapsamında değil

Soru 3: Lokanta, restoran, kafeterya gibi işletmeler tarafından yerinde sunulan 
yeme-içme hizmetleri de KDV oranlarında indirim yapan karar kapsamında değerlendirilebilir
mi?

Cevap: Lokanta, restoran, kafeterya gibi işletmeler (birinci sınıf lokanta ruhsatı
ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil 
köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki yerler hariç) tarafından yerinde sunulan(
ayakta sunulması dahil) yeme-içme hizmetleri, yüzde 8 KDV’ye tabidir.

Birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız
ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki yerlerde verilen
söz konusu hizmetler ise yüzde 18 KDV’ye tabi bulunuyor. Cumhurbaşkanı Kararı ile
yapılan düzenleme, yeme-içme hizmetlerine uygulanan KDV oranında bir değişiklik 
öngörmüyor.

### Paket servis hizmetleri yüzde 8 KDV’ye tabi

Soru 4: Paket servis ile alınan yeme-içme hizmetleri gıda teslimi sayılır mı?

Cevap: Yeme içme hizmeti veren işletmelerin paket servis (online, mobil yemek sipariş
siteleri dahil) şeklinde verdikleri hizmetler ile catering, tabldot servis gibi 
adlarla verdikleri yeme içme hizmetleri, yüzde 8 KDV’ye tabi olup, bu hizmetlerin
gıda teslimi sayılması mümkün değil. Kararla yapılan düzenleme, yeme-içme hizmetlerine
uygulanan KDV oranında bir değişiklik öngörmüyor.

Soru 5: Balık gibi bazı gıda maddelerini hem çiğ olarak hem de pişirerek satan işletmelerde
uygulanması gereken KDV oranı nasıl hesaplanmalı?

Cevap: Kararla çiğ balık teslimlerindeki toptan/perakende ayrımı kaldırılarak bu
ürünlerin yüzde 1 KDV’ye tabi tutulması sağlandı. Ancak, iş yerinde müşterilerin
masasına ve evlere pişirilerek balık servisi yapılmak suretiyle gerçekleştirilen
hizmetler ile ekmek arası balık satışlarının, “yemeği pakette satan veya diğer şekillerde
yemek hizmeti sunan yerlerde verilen hizmetler” kapsamında değerlendirilerek yüzde
8 KDV’ye tabi tutulması gerekiyor.

### Börek, simit, pasta, tatlının tesliminde KDV indirimi uygulanacak

Soru 6: Börek, simit, pasta, tatlı gibi ürünlerin satışında uygulanması gereken 
KDV oranı ne olmalıdır?

Cevap: Pastane, tatlıcı, simitçi, fırın gibi işletmeler tarafından imal edilen ve/
veya satışı yapılan börek, simit, pasta, tatlı gibi ürünlerin teslimine uygulanacak
KDV yüzde 8’den yüzde 1’e indirildi.

Bununla birlikte, söz konusu ürünler yeme içme hizmeti olarak müşterilere sunulduğunda,
yüzde 8 KDV’ye tabi olacak.

### 14 Şubat sonrasındaki satışlarda KDV

Soru 7: Fatura/sevk irsaliyesi gibi belgelerin düzenlenme tarihi ile gıda ürünlerinin
teslim tarihinin farklı olması durumunda, hangi tarih itibarıyla karar hüküm ifade
edecek?

Cevap: Gıda ürünleri kararın yürürlüğe girdiği 14 Şubat’tan önce teslim edilmiş 
ise yüzde 8, bu tarih ve sonrasında teslim edilmiş ise yüzde 1 KDV uygulanacak.

Ancak, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten ürünlere ilişkin fatura ve benzeri
belgelerin düzenlenmiş olması, ürünlerin alıcı veya onun adına hareket edenlerin
gösterdiği yere veya kişilere tevdi edilmiş olması, ürünlerin alıcıya veya onun 
adına hareket edenlere gönderilmesi halinde malın nakliyesinin başlatılmış olması
ya da nakliyeci/sürücüye tevdi edilmiş olması hallerinde KDV’nin yüzde 8 uygulanması
gerekiyor.

### Tüketicinin fazla hesaplanan KDV’yi geri alma hakkı var

Soru 8: 14 Şubat ve sonrasında gerçekleştirilen gıda ürünü teslimlerinde, KDV oranı
yüzde 8 olarak hesaplanmışsa tüketiciler tarafından fazla ödenen vergi iade alınabilir
mi?

Cevap: Böyle bir durumda, fazla hesaplanan verginin, satıcı mükellefler tarafından
alıcıya/tüketiciye iade edilmesi gerekiyor. Satıcı mükelleflerin bu gibi durumlara
ilişkin, KDV Genel Uygulama Tebliğinde belirtildiği şekilde düzeltme hakkı bulunuyor.

Soru 9: Satıcı mükellefler tarafından karar öncesinde yüzde 8 KDV ödenmek suretiyle
satın alınan gıda ürünlerinin, düzenleme sonrasındaki teslimlerinde hangi oranda
KDV uygulanması gerekiyor?

Cevap: Kararının yürürlük tarihi ve sonrasında yapılan/yapılacak yüzde 1 KDV’ye 
tabi gıda ürünü satışlarında, bu ürünlerin satıcı mükellefler tarafından hangi oran
üzerinden satın alındığına bakılmaksızın, yüzde 1 KDV uygulanması gerekiyor.

Soru 10: İthalatını/imalatını/ticaretini yaptığım yahut tükettiğim herhangi bir 
gıda ürününe uygulanan KDV oranını nasıl öğrenebilirim?

Cevap: GİB internet adresinden (www.gib.gov.tr) sırasıyla yararlı bilgiler, KDV 
oranları, KDV oranları listesi sekmeleri takip edilmek suretiyle güncel KDV oranlarına
kolayca ulaşılabilmesi mümkün.
