"KDV indiriminin bütçeye yükü 25-30 milyar TL civarında"

"KDV indiriminin bütçeye yükü 25-30 milyar TL civarında"

Temel gıda ürünlerinden alınan KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesini değerlendiren Avukat Numan Emre Ergin TÜİK'in verdiği rakamlarla yapılan hesaplamaya göre bütçeye çıkacak yükün 25-30 milyar TL civarında olacağını tahmin ettiğini kaydetti.

A+A-

Vergi hukukçusu Dr. Numan Emre Ergin temel gıda ürünlerinde KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesi kararını ve bu kararın bütçe üzerinde yaratacağı yükü değerlendirdi.

Bloomberg HT yayınına katılan Ergin konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: Yüzde 18 genel oran, bunun yanında yüzde 8 ve yüzde 1’lik indirimli oranlar var. Aslında ekmek gibi bazı temel gıda oranları yüzde 1 olarak uygulanıyordu fakat KDV listesinde bu yüzde 8 başlığı altında bulunan çeşitli gıda kalemleri bir üst listeye taşındı ve yürürlüğe girmesinden itibaren yüzde 1 olarak uygulanacak.

Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı istatistiklerde çok fazla detaylar yok. Dolayısıyla bunların detayları kalem kalem açıklanmadığı için şu an hem stopaj için hem de KDV için bir rakam telaffuz etmenin zor olduğunu düşünüyorum. Sadece TÜİK’in açıkladığı bazı rakamlardan yola çıkarak tahminlerde bulunabiliriz.

24 milyon civarında hane olduğunu düşünürsek yüzde 8’den yüzde 1’e inişin bugünkü rakamlarla bütçeye yaklaşık 25-30 milyar TL yük getireceğini tahmin ediyorum. Asıl istatistikler Maliye Bakanlığı’nın elinde. Umarım bunun detaylı açıklamalarını ve istatistiklerini yayımlarlar.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler