Kimler 3600 günü doldurduğunda emekli olabilir?

Kimler 3600 günü doldurduğunda emekli olabilir?

Normal emeklilik için prim günleri yetersiz olanlar, daha az prim günüyle ve daha geç yaşta emekli aylığı bağlatabilirler.

A+A-

3600 GÜN İLE NASIL EMEKLİ OLUNUR?

1970 doğumluyum. 1988 yılı ocak ayında sigorta girişim yapıldı. 2302 gün SSK prim günüm var. Bir yıl 9 aydır da BAĞ-KUR’luyum. Şirketimi kapattım, şu an tasfiye halinde. Ama yılbaşına kadar BAĞ-KUR ödemeye devam edeceğim. Askerlik borçlanması yaparsam 3600 günüm dolmuş olacak. Bu durumda emekli olabilir miyim? (Muharrem B.)

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'a göre bu sorunun yanıtı şöyle:

Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar, prim günleri normal emeklilik için yeterli değil ise eksik prim günüyle ve daha geç yaşta emekli olabilirler. Buna göre, SSK statüsünde yaştan emeklilik için 3600 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabilir. BAĞ-KUR’dan emekli olabilmek için ise en az 5400 prim günü gerekir. Eksik prim günleri fiilen çalışarak, askerlik veya doğum vs borçlanması yaparak veya isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlanabilir.

BAĞ-KUR primlerini ödemeye, şirketin tasfiyesinin sonuçlandığına dair kararın ticaret sicil memurluğuna tescil edildiği tarihe kadar devam edebilirsiniz.

SSK’dan emeklilik hakkını kaybetmemek için askerlik borçlanmasını yapmadan önce bir ay 4/a (SSK) statüsünde bir işte fiilen çalışmalısınız. Askerlik borçlanmasını bu şekilde çalıştıktan sonra yaparsanız, borçlandığınız günler SSK hizmetlerinize eklenir. Aksi takdirde 3600 gün ile emekli olamazsınız. SSK’lı çalışmanın ardından askerlik borçlanmasını da yaptıktan sonra 3600 günü tamamlamak için ihtiyacınız olan süre kadar isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilirsiniz. Prim günlerini tamamladıktan sonra 2030 yılında 60 yaşını doldurduğunuzda emeklilik dilekçesi verebilirsiniz.