Kimlik kartlarında yeni dönem başlıyor

Kimlik kartlarında yeni dönem başlıyor

İşişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yaptığı açıklamaya göre, yaklaşık bir ay içerisinde e-İmza, kimlik kartlarına yüklenebilecek.

A+A-

2020 yılının Ekim ayında TÜBİTAK ile bir çalışma içerisine girdiklerini belirten İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yakında e-İmza uygulamasının Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarına yüklenebileceğini belirtmişti. Geçen bir yılın ardından çalışmalar tamamlandı ve yaklaşık bir ay içerisinde e-İmza’lar kimlik cüzdanlarına aktarılabilecek.

Kimlik cüzdanlarına e-İmza

Geçtiğimiz yıl Resmi Gazete’de yayınlanan yeni yönetmeliğe göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Nitelikli Elektronik Sertifika başvurusu yapabilecek ve TC kimlik kartlarına uzaktan NES yüklemesi yapılabilecekti. Bu düzenlemenin ardından kimlik cüzdanlarının e-İmza için kullanılmasının da yolu açılmış oldu. Aradan geçen bir yılda çalışmalar hız kazandırıldı ve iyi haber bugün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan geldi.

Cumhuriyet’in haberine göre Süleyman Soylu, e-İmzaların TC kimlik kartlarına yüklenmesine yaklaşık bir ay içerisinde başlanacağını belirtti. e-İmza’nın kimlik kartına yüklenmesi ile birlikte e-Devlet üzerinde e-İmza’ya ihtiyaç duyan birçok uygulamaya erişilebilecek. Bu sayede vatandaşların çeşitli bürokratik işlemlerini gerçekleştirmek için resmi makamlara gitmek yerine evlerinden işlem yapabilmesi sağlanacak.

Farklı alanlarda kimlik kartıyla işlem

Böylelikle yeni dönemde YKS, LES, pasaport başvurusu, sosyal güvenlik ve sağlık uygulamaları, vergi ödemeleri, kayıtlı e-posta gönderimi ve sigortacılık gibi birçok farklı alanda sadece kimlik kartıyla işlem sağlanabilecek.

5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile hayatımıza girmiş olan elektronik imza, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kimlik doğrulama işlemlerini elektronik ortamda yapmasını sağlayan bir teknolojidir. Bu sayede kullanıcılar, herhangi bir fiziksel imza kullanmaya gerek kalmadan dijital ortamda güvenirliklerini resmi makamlara teyit edebilirler.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler