KKTC farklı para birimine mi geçiyor?

KKTC farklı para birimine mi geçiyor?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet (KKTC) Başbakanı Tufan Erhürman Türk Lirası yerine farklı bir para birimine geçilmesi iddiasını değerlendirdi.

A+A-

KKTC Başbakanı Tufan Erhürman Bloomberg HT'deki Finans Merkezi programına konuk oldu. Erhürman euro'ya geçileceğine dair bir açıklaması olmadığını ancak tüm ihtimalleri değerlendireceklerini söyledi.

Erhürman TL'deki değer kaybının KKTC'de 'tsunami etkisi' yarattığını, KKTC'de Dövizin günlük hayat içerisinde kullanımın son derece yaygın olduğunu belirterek "özellikle İngiliz sterlininin kullanımı son derece yaygın. Ev kirasından okul fiyatlarına kadar herşey döviz üzerinden özellikle İngiliz sterliniyle yapılıyor. Döviz günlük hayatta çok fazla kullanıldığından bizde ciddi etki yaratıyor. 

İkincisi ciddi ithalat bağımlısı bir ülkeyiz TL'deki değer kaybı doğrudan bizi vuruyor. 3. olarak petrol ve elektrik fiyatları da etkili oluyor. Bunlara müdahale etme şansımız da yok. Diğeri, hayat pahalılığında elektrik ve akaryakıt artışının etkisi hemen ortaya çıkıyor, 6 ayda bir hayat pahalılığını esas alarak maaşlarda ayarlama yaptığımız için ciddi gider yaratıyor." dedi. 

"DURGUNLUK İHTİMALİ VAR" 

KKTC Merkez Bankası'nın TL'deki değer kaybı karşılığında kullanabileceği enstrümanların da az olduğunu ifade eden Erhürman "Yani, TCMB'nin enstrümanlarıyla karşılaştırılamaz. Tüketici harcama yapamıyor, insanlar endişe içerisinde.. Ekonomide durgunluk ihtimali var." ifadelerini kullandı.

Kur sabitlemesinin de gündemlerinde olduğunu, ancak euro'ya geçiş olacağına dair bir açıklama yapmadığını vurgulayan Erhürman "dün yaptığım açıklamada 'herhangi görüşü dışlıyor değiliz' dedim ama basında "KKTC TL kullanımından vazgeçip euroya geçiyoruz" şeklinde haberler çıktı. Böyle bir şey söylemedim..Bu kuvvetli bir ihtimal olarak görünmüyor. Ama biz sıkıntılar karşısında tüm ihtimalleri masaya yatırıp halkla paylaşma yükümlülüğündeyiz. Çünkü TL'nin değer kaybı Türkiye ekonomisinde üç birimlik sorun yaratıyorsa KKTC ekonomisinde 30 binlik sorun yaratıyor." dedi. 

Yabancı paraya geçilmesini konusunda teknik olarak çalışabilecğeini belirten Erhürman "Ancak uzmanlardan aldığımız görüş, bu tür bir adımın soruna doğrudan çare üretmeyeceğidir. Ekonomik ve teknik olarak da çok doğru olacak gibi görünmüyor. Bunun hesabını kitabını yapıp halkla paylaşacağız." 

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.