Koç Holding ilk çeyrekte 1,1 milyar lira kâr

Koç Holding ilk çeyrekte 1,1 milyar lira kâr

Koç Holding yılın ilk çeyreğinde 24,6 milyar TL konsolide ciro, 1,1 milyar TL konsolide ana ortaklık payı net dönem kârı elde etti.

A+A-

Koç Holding yılın ilk çeyreğinde 24,6 milyar TL konsolide ciro, 1,1 milyar TL konsolide ana ortaklık payı net dönem kârı elde etti.

Koç Holding'in ilk çeyrek finansal sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamaya göre Koç Holding, 2018'in ilk çeyreğinde konsolide bazda toplam 24,6 milyar TL gelir elde ederken, 1,1 milyar TL konsolide ana ortaklık payı net dönem kârı gerçekleştirdi. Aynı dönemde kombine yatırımları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 40 artışla 1,6 milyar TL'ye ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, uzun vadeli değer yaratma hedefi ve küresel vizyon çerçevesinde faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti.

Yılın ilk çeyreğinde ülke geleceğine olan inanç, dirençli bilanço yapısı ve disiplinli risk yönetimi sayesinde faaliyetlere ve yatırımlara kararlılıkla devam ettiklerini altını çizen Çakıroğlu, "Ülkemizde ve küresel pazarlarda rekabetçiliğimizi artırarak büyümeyi sürdürüyoruz. Topluluk olarak dijital dönüşüm programımızın da katkısıyla her alanda rekabet gücümüzü ve etkinliğimizi sağlamlaştırıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Yatırımlar finansal sonuçlara katkı sağlıyor"

Levent Çakıroğlu, uzun yıllardır kararlılıkla sürdürülen yatırımların Koç Topluluğu'nun finansal sonuçlarına katkı sağlamaya devam ettiğini belirterek, "Yılın ilk çeyreğinde kombine yatırımlarımız bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 40 artarak 1,6 milyar TL'ye ulaştı. Böylelikle son 5 yılda 35 milyar TL'nin üzerinde yatırım gerçekleştirmiş olduk. Senenin geri kalanında da yatırımlarımızdaki bu ivme devam edecek." bilgisini verdi.

Menzelet ve Kılavuzlu Hidroelektrik Santrallerinin Entek tarafından devralınmasının tamamlanmasıyla yenilenebilir enerji alanında önemli bir adım atmış oldukların bildiren Çakıroğlu, şöyle devam etti:

"Öte yandan, ülkemizde bankacılık sektörünün uzun vadeli büyüme potansiyeline inancımızla, Yapı Kredi'de 4,1 milyar TL tutarında sermaye artışına karar verdik. Bu işlem son 10 yılda ülkemizin bankacılık sektöründe gerçekleştirilen en büyük bedelli sermaye ihracı olacak. Koç Topluluğu'nun küresel vizyonu çerçevesinde yurt dışı büyüme de kararlılıkla sürdürüldü. Otokoç Avis Budget Group ile birlikte, Yunanistan'daki Avis Budget operasyonlarının satın alımını gerçekleştirdi. Arçelik ise Hindistan'da 2019'un ikinci yarısında üretime geçmesi planlanan buzdolabı fabrikası için altyapı çalışmalarını hızlandırdı. Romanya'daki Endüstri 4.0 standartlarına sahip olacak ilk çamaşır makinesi fabrikasının bu sene içinde devreye alınması için de çalışmalarına devam ediyor"

"Sektörlerdeki güçlü konum korundu"

Koç Holding CEO'su Çakıroğlu, yılın ilk çeyreğinde, Koç Topluluğu'nun faaliyet gösterdiği sektörlerde güçlü konumunu koruduğunu belirtti.

Tüpraş, rafinerilerindeki yatırım amaçlı ve planlı bakım duruşlarına rağmen ürün talebinin tamamının karşılandığını bildiren Çakıroğlu, "Aygaz ise pazardaki liderliğini korudu ve toplam LPG satışları 489 bin ton olarak gerçekleşti. Opet de aynı dönemde istasyon sayısını bin 581'e çıkartarak yüzde 18 pazar payı ile sektördeki başarısını sürdürdü." ifadelerini kullandı.

Çakıroğlu, otomotiv sektörüne ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Otomotiv sektöründe yurt içindeki liderliğimizi korurken, ihraç pazarlarında da sunduğumuz modellerimizin başarısıyla konumumuzu güçlendiriyoruz. Yılın ilk çeyreğinde Ford Otosan otomotiv sektöründeki ihracat liderliğini sürdürürken ihracat adetlerini yıllık bazda yüzde 10 artırdı. Yüzde 81'i Ford Otosan tarafından üretilen Transit modelleri sayesinde Ford, Avrupa'da hafif ticari araç alanında liderliğini pekiştirdi. Tofaş'ta üretilen ve 2016 -2017 yıllarına Türkiye'nin en çok tercih edilen binek aracı olan Fiat Egea 2018 yılının ilk çeyreğinde yurt içi pazar payını artırdı. Öte yandan, TürkTraktör, Türkiye'nin toplam traktör üretiminin yüzde 72'sini, ihracatının ise yüzde 94'ünü gerçekleştirdi."

 Çakıroğlu, yılın ilk çeyreğinde baz etkisi nedeniyle yurt içi beyaz eşya sektöründeki daralmaya rağmen, Arçelik'in güçlü ihracat performansı sayesinde toplam gelirlerini yüzde 14 artırdığını kaydetti.

Beko'nun Avrupa'da pazar payı kazanarak en çok satan ikinci marka konumunu güçlendirdiğini vurgulayan Çakıroğlu, Yapı Kredi'nin ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ettiğini belirterek, "Yapı Kredi'nin nakdi ve gayrinakdi kredi hacmi tüm segmentlerdeki dengeli büyüme ile yıllık bazda yüzde 13 artarak 289 milyar TL'ye ulaştı. Maddi ortalama öz kaynak karlılığı ise yüzde 17,1 olarak gerçekleşti." ifadelerini kullandı.

"Dijital Dönüşüm Programı stratejik öncelik"

Levent Çakıroğlu, 2016 yılında başlayan Dijital Dönüşüm Programı'nın Koç Topluluğu'nun stratejik önceliği olmaya devam ettiğini belirtti.

Bankacılıktan otomotive kadar pek çok sektörde teknoloji ve inovasyon kabiliyetlerini arttırmaya odaklandıklarını vurgulayan Çakıroğlu, şunları kaydetti:

"Mart 2018 itibarıyla dijital kanalları kullanan müşteri sayısını yıllık yüzde 29, mobil bankacılık müşteri sayısını ise yüzde 44 arttıran Yapı Kredi'nin nakit dışı işlemlerde dijital kanallarının payı yüzde 95'i buldu. Tofaş ise Türkiye'de 'Fiat Yol Arkadaşım Connect' uygulamasını piyasaya sundu. Bu mobil uygulama sayesinde kullanıcılar birçok araç bilgisine ve hizmete rahatça ulaşabilecek. Sınıfındaki ilk uzaktan erişim teknolojisi olarak Fiat Egea model ailesinde kullanımına başlanan uygulama, Haziran 2018'den itibaren de Doblo ve Fiorino kullanıcılarının da hizmetine sunulacak."

Çakıroğlu ayrıca Ford Otosan'ın Gölcük ve Yeniköy fabrikalarında Endüstri 4.0 çerçevesinde yürütülen dijital dönüşüm ve akıllı fabrika uygulamalarının ülke sanayisi için önemli olduğunu ifade etti.

Çağın gerekliliklerini ve sürekli değişen, dönüşen müşteri beklentilerini yakından takip eden Koçtaş'ın, kayıtlı müşteri ciro oranını yılın ilk çeyreğinde geçen yıla oranla yüzde 14'ten yüzde 83'e çıkardığını belirten Çakıroğlu, bununla birlikte dayanıklı tüketim sektöründe Arçelik'in sadece Türkiye'de değil, küresel çapta da teknoloji ve inovasyon uygulamalarına kararlılıkla devam ettiği bildirdi.

Çakıroğlu, ilk yılını tamamlayan Pakistan'daki Dawlance şirketinde teknoloji ve modernizasyon yatırımlarının süreceğini aktardı.

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.