Koç Holding'in ilk yarı konsolide geliri 74 milyar lira

Koç Holding'in ilk yarı konsolide geliri 74 milyar lira

Koç Holding, 2020 yılının ilk yarısında konsolide bazda toplam 74  milyar TL gelir elde ederken, 4,4 milyar TL ana ortaklık payı net  dönem kârı açıkladı.

A+A-

Koç Holding, 2020 yılının ilk yarısında konsolide bazda toplam 74  milyar TL gelir elde ederken, 4,4 milyar TL ana ortaklık payı net  dönem kârı açıkladı.

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, ilk yarıdaki  finansal sonuçları şu şekilde değerlendirdi:

“Dengeli portföy yapımız,  sağlıklı bilançomuz ve disiplinli yönetim anlayışımız, dijital  yetkinliklerimiz, çevik yönetimimiz, kuvvetli bayi teşkilatımız ve  etkin tedarik zincirimiz sayesinde yılın ilk yarısında olumlu finansal  sonuçlar elde ettik. Tüm dünyayı ve ülkemizi ekonomik anlamda zorlayan  bu sürecin menfi ekonomik etkilerini ihtiyatlı politikalarımız  sayesinde azaltabildik. Topluluk şirketlerimiz, salgının etkilerini  sınırlandırmak amacıyla hızlı bir şekilde gerekli önlemleri hayata  geçirdi. Pandeminin ilk günlerinde aldığımız karar doğrultusunda,  çalışma arkadaşlarımızın istihdam ve gelir kaybına uğramamasını  sağladık. Yeni çalışma modellerine hızlıca adapte olduğumuz bu  süreçten öğrendiklerimiz de oldu. Pandemi sonrasında da Koç Topluluğu’nda en az haftada bir gün uzaktan çalışmayı kalıcı hale  getirdik. Arçelik, Ford Otosan, Tofaş ve TürkTraktör’ün girişimleriyle  başlattığımız ventilator, entübasyon kabini, siperlikli maske  üretimine de ihtiyaçlar kapsamında devam ettik. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, Sağlık Bakanlığı liderliğinde Biosys tarafından  geliştirilen, seri üretimi Aselsan ve Baykar iş birliği ile Arçelik  tarafından yapılan yerli mekanik ventilatörlerin 5 bin adedinin  üretimini tamamladık. Ülkemizin ihtiyacının karşılanmasının yanında 5  bin adet cihazın 2.607 adedi, Afganistan, Azerbaycan, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Çad, Dağıstan, Ekvator, Kazakistan, Kırgızistan, Kolombiya, Libya, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Romanya, Somali ve Suriye’ye ihraç edildi.”

Levent Çakıroğlu: “Tüketimdeki canlanma, beyaz eşya ve otomotiv  sektörlerini olumlu etkiledi.”

Levent Çakıroğlu, salgın nedeniyle zayıflayan iç talebin  normalleşme sürecinin başlamasıyla Haziran ayında hızla toparlandığına  ve faizlerin önemli ölçüde gerilemesiyle birlikte bunun beyaz eşya ile  otomotiv sektörlerine olumlu yansıdığına dikkat çekti ve şöyle devam  etti: “Arçelik’in bu dönemde etkin çoklu kanal stratejisi ve çevik  üretim modeli neticesinde artırmayı başardığı yurt içi satışları,  ihracat hacmindeki daralmadan ve üretim yaptığı diğer ülkelerde  pandemi kaynaklı duraklamalardan yaşanan kayıpları sınırladı. Otomotiv  sektörüne baktığımızda, pandemi sürecinde elektronik ticaretin hız  kazanmasıyla birlikte yurt içi ticari araç pazarında oluşan güçlü  talep ve ihracat pazarlarındaki hızlı toparlanma, Ford Otosan’ın  performansına olumlu yansıdı. Pandemi sürecini başarılı şekilde  yöneten ve 2020 yılında 150 milyon Euro’luk yatırım planlayan Tofaş da  toplum ve müşterilerinin sağlığına yönelik pek çok projeyi devreye  aldı  aynı zamanda başarılı faaliyet sonuçları elde etti. Fiat markası  yılın ilk yarısını lider olarak tamamlarken, Tofaş’ın geliştirdiği Fiat Egea yine Türkiye’nin en çok tercih edilen otomobili oldu. Otokar  tasarımı, ergonomisi, teknolojisi ile büyük beğeni kazanan modern  toplu taşıma araçları ile ihracatını artırmayı sürdürdü. Ayrıca
Otokar, 2020'nin en büyük ihracat anlaşmalarından birini Gürcistan ile  yaptı.

Enerji sektörünün ülkemizdeki lokomotifi Tüpraş, pandemi döneminde  de ülkemizin enerji ihtiyacını başarıyla karşılamaya devam etti. Aynı  şekilde, Aygaz'ın evlere ulaştırdığı kesintisiz hizmet, tüplü gaz  satışlarına olumlu yansıdı. Yapı Kredi, salgının olumsuz etkilerini  azaltmak için gerek bireysel gerekse de ticari krediler aracılığıyla  ekonomiyi desteklemeyi sürdürdü. Banka yılın ilk yarısında nakdi ve  gayri nakdi kredilerini yüzde 9 artırarak Türkiye ekonomisine  sağladığı kaynağı 349 milyar TL seviyesine çıkardı. Hem konut, hem de  taşıt kredilerinde faizlerin düşmesi ve ticari işletmelere sağlanan KGF destekli kredilerin pazarı canlandırmasıyla birlikte, Yapı Kredi  yılın ilk yarısında güçlü bir performans gösterdi. Nakdi kredi hacmini  yılbaşından bu yana yüzde 11 artışla 254,7 milyar liraya çıkaran Yapı Kredi’nin özel bankalar arasındaki toplam kredi pazar payı yüzde 16  oldu.”

Levent Çakıroğlu: “Tarım sektörüne güçlü destek veriyoruz.”

Salgın sürecinde tarım sektörünün stratejik öneminin bir kez daha  anlaşıldığına dikkat çeken Levent Çakıroğlu, “Sektörün lider üreticisi TürkTraktör, salgın döneminde verilen araya rağmen üretimini  geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 23 oranında artırdı.
TürkTraktör’ün ilk 6 aylık rakamlara göre, ülkemizin toplam traktör  üretiminin yüzde 71’ini tek başına gerçekleştirmesi, tarım sektörüne  verdiğimiz güçlü desteğin de bir göstergesidir” dedi. Tat Gıda’nın  başarılı performansına da değinen Levent Çakıroğlu, “Son yıllarda  dijital tarım, kalite ve verimlilik gibi konulara odaklanan Tat Gıda,  dünya standartlarındaki üretim altyapısıyla artan müşteri talebini  başarıyla karşılayarak, faaliyet gösterdiği alanlarda öncü  çalışmalarına devam ediyor” şeklinde konuştu.

Levent Çakıroğlu: “Kültürel dönüşümle edindiğimiz yeni  kabiliyetler, işlerimizi yönetirken bize güç ve çeviklik sağlıyor.”

Koç Topluluğu’nda 2016 yılından bu yana sürdürülen Dijital Dönüşüm Programı’nın faydalarını pandemi döneminde somut bir şekilde  gördüklerini kaydeden Levent Çakıroğlu, şu ifadeleri kullandı:  “Programı başlatırken amacımız, dijital ve teknolojik dönüşümün  ötesinde, yenilikçi, iş birliğine açık, müşteriyi merkeze alan ve daha  çevik bir kurumsal yapı için gerekli kültürel dönüşümü sağlamaktı. Çok  önem verdiğimiz bu kültürel dönüşüm yolculuğuyla edindiğimiz yeni  kabiliyetler, pandemi döneminde işlerimizi yönetirken bize güç ve  çeviklik sağladı. Şirketlerimizin karantinanın ilk dönemlerinde  kaynaklarını sağlık ekipmanı üretiminde kullanmaları, başta üretim  olmak üzere tüm operasyonların pandemi şartlarında hızlı şekilde  yeniden devreye alınması, bazılarının hiç kesintiye uğramadan  sürdürülmesi, bu dönemin ihtiyaçlarına uygun yeni ürün ve çözümlerin  hızla hayata geçirilmesi  söz konusu dönüşümün neticeleri oldu.
Teknolojik altyapımızın hazır olması sayesinde, şirketlerimizdeki ofis  çalışanları evden çalışma düzenine sorunsuz şekilde geçebildi. Yapı Kredi’nin 3 ilde bulunan çağrı merkezlerindeki 1.400’e yakın çalışma  arkadaşımızın tamamının, evlerinden müşterilere hizmeti başarıyla  sürdürülebilmesi bunun önemli bir örneğidir. İnsan hayatını odağa alan  ve girişimci, esnek, çevik olmayı gerektiren bu önemli başarılar,  kültürel dönüşüm anlamında daha fazlasını yapmak için bizleri motive  ediyor.” 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.