Kongre tarihi belli sıra erken genel seçimde

Kongre tarihi belli sıra erken genel seçimde

AK Parti kongresinin en geç 5 Haziran Pazar günü yapılacağı, Davutoğlu’nun aday olmayacak

A+A-

AK Parti'de yetkilerinin tırpanlanmasının ardından istifası konuşulan Başbakan Davutoğlu, yarın sabah AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nu topladıktan sonra düzenleyeceği basın toplantısında olağanüstü kongre kararını açıklayacak.
Beştepe'deki Erdoğan-Davutoğlu görüşmesinin ardından CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın programına katılan CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat, Davutoğlu'nun AK Parti kongresini olağanüstü toplama planıyla ilgili olarak MYK'yı toplantıya çağırdığını söyledi.

ABDÜLKADİR SELVİ: DAVUTOĞLU ADAY OLMAYACAK

Öte yandan aynı programda, hükümete yakınlığıyla bilinen gazetecilerden Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi ise, "Kongreye gitmeden çözüm olmayacağı yönünde görüş birliğine varılmış. Ahmet Davutoğlu aday olmayacak. Kongre Ramazan'dan önce toplanacak" diye konuştu.

'ADAYLIK İÇİN İKİ İSİM DAHA KONUŞULUYOR'

Yeni genel başkan ve başbakanı konuşmak için erken olmadığını ifade eden Selvi, "Bu gece itibariyle asıl cevabı aranacak soru bu olacak. Davutoğlu'ndan sonra kim genel başkan ve başbakan olacak? Bence erken değil bu soru, tam zamanında. Elbette Bekir Bozdağ, Binali Yıldırım, Berat Albayrak konuşuluyordu. İki isim daha var. Erdoğan kimi işaret ederse o olacak. Ben bu hamleyi yaparken birkaç hamle sonrasını da planladığını söyleyebilirim. Cumhurbaşkanı iradesini yansıtmadan bir şey söylemek benim açımdan erken olur" diye konuştu.

Kulislerde konuşulan diğer ismin, AKP MKYK üyesi ve Genel Başkan Yardımcısı, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, İstanbul Milletvekili Prof. Mustafa Şentop olduğu belirtiliyor.

'İSTİFA ETMİŞ BİR BAŞBAKAN OLARAK VEDA ETMEYECEK'

Selvi şöyle devam etti: "Davutoğlu istifa etmiş bir başbakan olarak veda etmeyecek. Kongrede aldığı emaneti, yine kongrede bırakacak. Krizi yumuşatarak, zarif bir şekilde veda etmeyi tercih ediyor. AK Parti ve kamuoyuna ‘Sizinle sorunum yok ama bu işin yürümeyeceği ortaya çıktı. Ben bu işi kongereye teslim ediyorum' mesajı verecek."

'KONGRE EN GEÇ 5 HAZİRAN'DA'

Reuters'e konuşan AK Partili bir yetkili, kongrenin 21 Mayıs'ta bile yapılabileceğini, ancak en geç Ramazan ayından önceki son pazar gününe denk gelen 5 Haziran'da gerçekleştirileceğini söyledi.

AK PARTİLİ METİNER'DEN DAVUTOĞLU MESAJI

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan görüşmesinde alınan kongre kararı sonrası, "Biz hangi makamlara nasıl geldiğimizi unutanlardan olmayız. Unutanları da kendimizden bilmeyiz" tweeti attı. ​Metiner'in attığı tweet sonrası gelen yorumlar üzerine hesabını korumaya aldığı bildirildi.

SENCAR: ERDOĞAN, DAVUTOĞLU'NU UĞURLUYOR

Kritik zirveyi CNN Türk'e değerlendiren Metropoll araştırma şirketi sahibi Özer Sencar ise, "Pelikan dosyasında da ortaya çıktı. Sayın Erdoğan, Davutoğlu'nu uğurluyor. Bu ile dosya Davutoğlu döneminin bittiği görülüyor. Tayyip Bey'in işaret ettiği kişi, genel başkan ve başbakan olacaktır" şeklinde konuştu.

HDP'Lİ BALUKEN: AK PARTİ'DE ÇÖZÜLME HIZLANDI

AK Parti'nin olağanüstü kongreye gitme kararının ardından HDP'den ilk açıklamayı Grup Başkan Vekili İdris Baluken yaptı. ​Baluken, kararı AK Parti'de çözülme olarak değerlendirerek, "Saray Darbesi şimdi de AKP Hükümetine uzandı" dedi.

​Baluken'in Twitter hesabından yaptığı açıklama şöyle: "AKP kongreye gidiyor demek AKP'de çözülme hızlandı demektir. Ey Davutoğlu destanı kimin yazdığını anladın mı şimdi? Tarih Kürt Meselesini çözmeyen çözülür tezini bir kez daha doğruluyor. Saray Darbesi şimdi de AKP Hükümetine uzandı. Neden Darbe dediğimizi AKP'liler bile anlamıştır artık."

CNN Türk'e konuşan cumhurbaşkanlığı kaynakları da görüşmenin ardından ‘haftalık olağan kabul'ün sona erdiğini, herhangi bir açıklama yapılmayacağını söylemişti. İkili arasındaki olağan görüşmelerin ardından da açıklama yapılmıyordu.

Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki kritik görüşme 100 dakika sürmüştü. İkili beklendiği gibi 18.00'de değil, yaklaşık 40 dakika rötarla bir araya gelmişti.

Görüşme süresinin uzunluğu dikkat çekmişti. Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki olağan görüşmeler genelde 45 dakika sürüyordu. Normalde perşembe günleri gerçekleşen randevu bugüne alınmıştı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.