'Konutta KDV düzenlemesi, düşük gelirliye zarar'

'Konutta KDV düzenlemesi, düşük gelirliye zarar'

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, konutta gündeme gelen KDV sadeleştirme sistemine itiraz etti.

A+A-

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, konut sektöründe farklı büyüklükteki konutlarda yüzde 1 ile yüzde 18 arasında değişen KDV'nin sadeleştirilerek tüm konutlarda yüzde 8 KDV olması önerisine inşaat sekötüründen itiraz geldi.

Düzenlemenin alım gücü düşük ve bu nedenle 150 metrekare altındaki evleri yönelen tüketiciyi zorlayacağına dikkat çeken İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Bu düzenleme, alım gücü sınırlı olan üretici ve tüketiciye ciddi bir yük oluşturacağından, kesinlikle doğru bulmuyoruz” açıklamasında bulundu.

Tellioğlu, 150 ve altı metrekare konutta KDV’nin yüzde 1 olduğunu ve sadeleştirme sistemiyle bu oranın yüzde 8’e çıkacağını söyledi. Tellioğlu 150 metrekarenin altındaki konutta otomatikman zam yapılacağını, bunun hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Bloomberg'in haberine göre Tellioğlu, “150 metrekarenin üzerindeki yüzde 18'lik KDV yükünün azaltılması bekleniyor. Ancak bunu yaparken 150 metrekarenin altındaki yüzde 1’lik KDV oranına da zam yapılmış olacak. Arada yüzde 7’lik bir artış, gerileyen alım gücüyle birlikte daha uygun olduğu için düşük metrekare evlere yönelen tüketiciyi zora sokacak. 150 metrekarenin üzerindeki konutta KDV yüzde 18. Sektör olarak yalnız bu oranın düşürülmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Tellioğlu, konutta KDV’nin sadeleşme sisteminin, sektöre ciddi bir yük getireceğinden sektör aktörleri olarak bu sistemi kesinlikle kabul etmediklerini ve hayata geçerse gerekli direnci göstereceklerini de sözlerine ekeledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler