Koronavirüs Çin ekonomisini SARS'tan daha kötü etkileyecek

Koronavirüs Çin ekonomisini SARS'tan daha kötü etkileyecek

Nomura bugün yayınladığı raporda, devam eden koronavirüs salgınının Çin ekonomisini 2003 yılında yaşanan SARS krizinden daha sert vurabileceğini söyledi.

A+A-

Nomura bugün yayınladığı raporda, devam eden koronavirüs salgınının Çin ekonomisini 2003 yılında yaşanan SARS krizinden daha sert vurabileceğini söyledi.

Pekin tarafından bu salgında alınan Çin Yeni Yılı tatili uzatmak ve yolları kapatmak gibi tedbirlerin SARS'e göre çok daha katı olduğunu aktaran Nomura, 2020 ilk çeyrekte Çin'de GSYH'nın SARS döneminde görülün yüzde 2 düşüşten daha derin olabileceğini vurguladı.

Nomura, Çin MB'nin önümüzdeki günlerde özellikle salgının en çok vurduğu işletmeler ve hanehalklarını hedefleyen liditeyi artırma ve kredi desteği yönünde bir dizi tedbir alabileceğini ifade etti.

VAK'A SAYISI 6 BİNİ GEÇTİ

Çin'de ortaya çıkan ve daha sonra başka ülkelere de yayılan yeni tip Koronovirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 132'ye çıktı. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, teyitli vaka sayısının ise 1459 artarak 5974'e çıktığını açıkladı.

16 ülkeye yayılan virüsle ilgili olarak kitlesel tahliye çalışmaları da başladı. ABD'nin Pekin Büyükelçiliği Çarşamba günü uçakla elçilik çalışanlarının tahliye edileceğini açıkladı.

Salı günü de Japon hükümeti vatandaşlarının tahliyesi için Çin'e bir uçak göndermişti.

Çin dışında tespit edilen 60'tan fazla vakanın rastlandığı ülkeler arasında Fransa, Almanya, Kanada, Avustralya ve Güney Kore de var.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bazı Avustralya vatandaşlarının koronavirüsün ortaya çıktığı Hubei eyaletinden ayrılmalarına yardımcı olacaklarını ve onları Christmas Adası'nda karantinaya alacaklarını duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) de salgını nedeniyle Çin'de bulunan Avrupa ülkeleri vatandaşlarının tahliye edilmesi için harekete geçmeye hazırlanıyor.

BEYAZ SARAY O İDDİAYI YALANLADI

Beyaz Saray'da Koronavirüs için yapılan günlük görüşme sırasında ABD'nin Çin'e uçuşları durdurcağı iddiası yayıldı. Bir süre sonra Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada iddianın doğru olmadığı bildirildi. 

BAŞKAN CİNPİNG PİYASALARI SAKİNLEŞTİRDİ

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping dün Koronavirüs salgınıyla ilgili açıklama yaptı. Cinping, "Bu şeytanı yenmeye söz veriyoruz" dedi. 

Cinping'in açıklaması ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Çin'deki salgınla mücadeleyi övmesi sonrası küresel piyasalar toparlanmaya başladı. Avrupa ve ABD borsaları pazartesi günkü sert düşüşün ardından dünü yükselişle kapadı. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.