KOSGEB desteklerinde ikinci etap başlıyor

KOSGEB desteklerinde ikinci etap başlıyor

KOSGEB’in pandemiden olumsuz etkilenen imalatçı mikro ve küçük işletmelere yönelik faizsiz destek programında ikinci etap başvuruları bugün başlıyor.

A+A-

KOSGEB’in pandemiden olumsuz etkilenen imalatçı mikro ve küçük işletmelere yönelik faizsiz destek programında ikinci etap başvuruları bugün başlıyor. Hızlı destek programının ikinci fazına başvurularda koşullar da esnetildi. Desteklerden yararlanabilecek işletmelerde ciro kaybı yaşamayan ve daha önce işe devam kredisi ile KOSGEB girişimcilik kredisi kullananlar da kapsama alındı. Ayrıca, kamuya olan borcunu yapılandıracağını bildiren işletmelerin de başvurusu alınacak ancak borcun yapılandırıldığı tespit edildikten sonra ödeme yapılacak. Belirlenen destek tutarı, birbirini izleyen 3 ay içinde ödenecek. İşletmeler, 2024 yılında başlayacakları geri ödemeleri iki yılda tamamlayacak. Ödemeler, 4’er ay arayla 6 taksitte olacak.

Pandemiden olumsuz etkilenen imalatçı mikro ve küçük işletmelere yönelik mayıs ayında uygulanan hızlı destek programının ikinci fazına başvurular, ilk programı göre biraz daha esnetilerek başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Nisan sonunda duyurduğu destek programı kapsamında mikro işletmelere 30 bin lira, küçük işletmelere 75 bin liraya kadar faizsiz destek verilecek. Geri ödemeler 2024 yılında başlayacak.

Programın ilk aşamasında pandemiden en çok etkilenen işletmelerden, 2020 yılında 2019’a göre ciro kaybı yaşayanlar yararlanabiliyordu. Desteğin ikinci fazında ciro kaybı şartı kaldırılarak, ciro artışı olmayanların da yararlanması öngörüldü. Yani 2020’de 2019’a göre net satış hasılatı karşılaştırıldığında, gelir artışı olmayan işletmeler bu programdan yararlanabilecekler.

İkinci destek de alınabilecek

İlk programdan farklı olarak bu kez İşe Devam Kredisinden 250 bin liraya kadar kullanmış olan işletmeler ile daha önce KOSGEB’den girişimcilik kredisi almış olan işletmeler de ikinci destekten yararlanabilecekler. Kamuya olan borcunu yapılandıracağını bildiren işletmelerin başvurusu alınacak, ancak ödeme aşamasında borcun yapılandırıldığı tespit edildikten sonra ödeme yapılacak.

4’er ay arayla 6 taksit

Arada bankanın olmayacağı destek paketinde, firmaların parası KOSGEB tarafından birbirini takip eden 3 ay içinde ödenecek. Mikro işletmeler 30 bin lira, küçük işletmeler ise 75 bin lira destek alacak. Firmalar bu kredilerin geri ödemesine 2024 yılında başlayacaklar ve 4’ey ay arayla 6 taksitte ödeyecekler. Başka bir ifade ile kredilerin ödemesi 2026 yılında tamamlanmış olacak.