KPMG Türkiye: Koronadan sonra ticaret kolaylaşacak

KPMG Türkiye: Koronadan sonra ticaret kolaylaşacak

KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Hizmetleri Direktörü Hakan Uçak’a göre, Covid-19’dan sonra dünyada  ticaret kolaylaşacak, dijital süreçler hızlanacak, bürokrasi azalacak

A+A-

Dünya bir yandan koronavirüs pandemisinin yayılımını kontrol  altına almaya çalışırken diğer yandan da salgın sonrası nelerin  değişeceğini öngörmeye çalışıyor. KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Hizmetleri Direktörü Hakan Uçak’a göre, Covid-19’dan sonra dünyada  ticaret kolaylaşacak, dijital süreçler hızlanacak, bürokrasi azalacak

KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Hizmetleri Direktörü Hakan Uçak, koronavirüs sonrası küresel ticaretin nasıl şekilleneceğini  değerlendirdi. Uçak, “Birçok ülke dünya ticaretinde yaşanacak  gerilemenin önüne geçebilmek için çeşitli tedbirler alsa da salgın  sonrasında küresel ticarette kartlar yeniden dağıtılacak” dedi.

Hakan Uçak, yenilikçi çözümler ve iş yapış biçimlerinin radikal  şekilde değişeceğini vurguladı. Uçak, beklentileri şöyle sıraladı:

Ticaret savaşlarına zorunlu ara

“Covid-19 sonrasında özellikle artan talebi karşılamak için  ülkeler arasında bir üretim rekabeti yaşanacak. Yükselecek talebi  karşılamak için ticaretteki engellerin azaltılması yönünde adımlar  atılması kaçınılmaz görünüyor. Bu nedenle, dünyada yaşanan ticaret  savaşlarına ara verileceği öngörülüyor. Ticaret hacmindeki azalmanın  önüne geçilmesi ve arzın talebi karşılaması amacıyla ticareti  kolaylaştıracak adımların birer birer hayata geçirileceğini tahmin  ediyoruz.”

Evraklar dijital ortama taşınacak

Pandemi nedeniyle hemen her ülkenin dış ticaret hacminin kayda  değer ölçüde daraldığını vurgulayan Uçak, “Özellikle ülkeler  arasındaki ticarette kullanılan belgelerin kağıt ortamda düzenlenmesi  ve eşyaların geçiş yaptığı her sınır kapısında bu belgelerin ibraz  edilmesi gerekliliği ticaret süreçlerinde ciddi aksamalara neden oldu.
Covid-19 sonrasında dünya ticaretinde dijitalleşmenin daha etkin  kullanılacağını ve dış ticarette kullanılan belgelerin elektronik  olarak düzenleneceğini öngörüyoruz. Elektronik belge yanında ticaret  yapan ülkeler arasında ortak ağlar kurulacağı ve belge akışının bu  ağlar üzerinden yapılacağını düşünüyoruz” dedi.

Alternatif taşıma yöntemleri

Dünya ticaretinde en fazla deniz ve karayolu taşımacılığının  kullanıldığını belirten Hakan Uçak, bu dönem karayolunda TIR ve  kamyonlarla yapılan taşımada ciddi zorluk ve aksaklıklar yaşandığını  kaydetti. Uçak, “Salgın sonrası yeni dönemde dünya ticaretinde demir  yolu taşımacılığının ön plana çıkacağını değerlendiriliyoruz.
Demiryolu taşımacılığındaki kolaylıklar, yük taşıma kapasitesi ve daha  insan faktörünün az kullanılması nedenleriyle bu taşıma şeklinin  gelecekte daha çok tercih edileceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

Sağlık ürünleri kategori atladı

Uçak, koronavirüsle geçen dört ay içinde özellikle sağlık ürünleri  tedariğinde ciddi sorunlar yaşandığına dikkat çekerek, “Bazı ülkelere  gönderilen maskelere el konulması, bazı ilaçların devletler tarafından  stoklanması gibi gelişmelerden yola çıkarak sağlık ürünlerinin  gelecekte ülkeler için stratejik ürün kategorisinde yer alacağını  söyleyebiliriz. Sağlık ürünlerinin ticaretinde uygulanan gümrük  vergilerinin düşürüleceğini ve bu ürünlerin ticaretindeki engellerin  azaltılmasına yönelik tedbirlerin hayata geçirileceğini düşünüyoruz”  dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.