Kredi risklerine yeni düzenleme

Kredi risklerine yeni düzenleme

BDDK bankaların farklı kredi türlerinde uygulanan risk ağırlıklarını düşürdü

A+A-

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), cari açığın düşürülmesi ve tüketimin kısılması hedefiyle farklı kredi türlerinde artırılan risk ağırlıklarını düşürdü.

BDDK'nın bankaların iç sistemleri ve içsel sermaye yeterliliği değerlendirme süreci; likidite karşılama oranı hesaplanması; özkaynaklar; sermaye yeterliliğinin ölçülmesine dair yönetmeliklerde yapılan değişiklikler bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

"Bankaların sermaye yeterliliğinin ölçülmesine ve değerlendirilmesine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğe" göre, konut kredilerinde risk ağırlığı yüzde 50'den yüzde 35'e düşürüldü.

Teminatsız tüketici kredileri ve kredi kartlarında şu anda uygulanmakta olan kredinin vadesine göre yüzde 100 ile yüzde 250 arasında değişen risk ağırlıkları yüzde 75 düzeyine indirildi.

İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay, "Böylece bankaların sermaye yeterlilik oranlarında 150 baz puana kadar iyileşme görülebilir. İlk çeyrek sonunda devreye alınması planlanan Basel 3 uygulamalarının ilk etapta görülecek olumsuz etkileri de bertaraf edilmiş olacaktır" dedi.

Bankaların sermaye yeterliliklerinin Basel 3 sonrası daha da baskılanması beklenirken, sektör yetkilileri alınan önlemlerde gevşeme talep ediyordu. Sektörün sermaye yeterlilik rasyoları 2010 yılında yüzde 19 seviyelerinden, Kasım 2015 itibariyle yüzde 15.5 seviyelerine indi.

Doğanay, bankaların kredi portföylerine bakıldığında Vakıfbank, Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası bu olası iyileştirmeden en çok olumlu etkilenecek bankalar olmasının beklenebileceğini kaydetti.

Açıklamanın banka hisseleri üzerinde anlamlı bir etkisi şu ana kadar görülmezken, saat 1049'te bankacılık endeksi yüzde 1.12 düşüşle hareket ediyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.