Kripto milyarderlerinin servetleri ABD'deki davalar sonrası bir günde eridi

Kripto milyarderlerinin servetleri ABD'deki davalar sonrası bir günde eridi

Kripto paraların yeniden başını yukarı kaldırdığı son haftalarda ABD'den gelen davalar piyasaları sarstı, kripto milyarderlerinin serveti eridi.

A+A-

Kripto milyarderleri için harika bir yıldı - ta ki bu haftaya kadar. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun sırasıyla dünyanın ve ABD'nin en büyük kripto platformları olan Binance Holdings Ltd. ve Coinbase Global Inc. üzerindeki baskısı, 2022'deki "kripto kışının" ardından dijital varlık piyasalarına geri dönen iyimserliği altüst etti.

Bloomberg Milyarderler Endeksine göre, CZ olarak bilinen Binance İcra Kurulu Başkanı Changpeng Zhao'nun serveti son iki günde 1,4 milyar dolar azalarak 26 milyar dolara gerilerken, Coinbase CEO'su Brian Armstrong'un net değeri 361 milyon dolar azalarak 2,2 milyar dolara düştü. SEC her iki şirkete de menkul kıymetler kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle dava açarak kripto bağlantılı birçok şirketin ve token'ın hisselerinin düşmesine neden oldu.

Kriptonun en zengin kurucularının servetlerinde bir başka tersine dönüş oldu. Algoritmik stabilcoin TerraUSD'den hedge fonu Three Arrows Capital'e ve Sam Bankman-Fried'ın FTX'ine kadar yüksek profilli patlamaların yaşandığı 2022 yılında, bu şirketlerin toplam net değeri düştü.

Ancak Bitcoin ve diğer dijital varlıkların fiyatlarının toparlanmasıyla bu yıl Cuma gününe kadar servetleri 15,4 milyar dolar arttı. Zhao'nun serveti bu haftaki düşüşten önce %117, Armstrong'unki ise %61 oranında arttı. Buna kıyasla, Bloomberg'in servet endeksindeki diğer milyarderler toplamda %9 artış gösterdi.

Bitcoin'in bu yılki kısmi geri dönüşünün temelinde, Mart ayında patlak veren ABD bankacılık krizinin Fed'i faiz artışlarına ara vermeye zorlayacağı beklentisi yatıyordu. Bu da Bitcoin boğalarının, token'ın daha düşük reel faiz oranlarından kazanç sağlayacağı ve geleneksel finanstaki çalkantılardan korunma imkanı sunduğu iddiasını gündeme getirmesine olanak tanıdı.

ABD'li düzenleyiciler sektörün faaliyet göstermesini ve Amerikalıların ticaret yapmasını zorlaştırırsa bunun bir önemi kalmayabilir.

Pazartesi günü açılan bir davada SEC, Binance ve Zhao'nun yatırımcıları ve düzenleyicileri yanlış yönlendirdiğini, müşteri fonlarını yanlış kullandığını ve menkul kıymet kurallarını ihlal ettiğini iddia etti. 46 yaşındaki Zhao, 2017 yılında borsayı kurdu ve onu küresel bir dev haline getirdi. Kişisel net değeri de artarak Ocak 2022'de 96,9 milyar dolara ulaştı.

SEC daha sonra Salı günü Coinbase'e dava açarak hisse senetlerini %12 oranında düşürdü. 101 sayfalık şikayette SEC, Armstrong'u herhangi bir yanlış yapmakla suçlamadı, ancak şirketin, kullanıcıların aslında kayıtlı olmayan menkul kıymetler olan token ticareti yapmasına izin vererek SEC kurallarından kaçtığını iddia etti.

Armstrong, doğrudan holding aracılığıyla kurduğu şirketin %16'sına sahip. Kendisi aynı zamanda Coinbase hisselerini de sık sık satan biri ve bu yıl şimdiye kadar yaklaşık 27 milyon dolar değerinde hisseyi elden çıkardı. Şu anda kripto odaklı Paradigm firmasında risk sermayedarı olan kurucu ortağı Fred Ehrsam da net değerinin 1,1 milyar dolara düştüğünü gördü. Ehrsam'ın Paradigm fonları geçen ay 50 milyon dolar değerinde Coinbase hissesi satın aldı.

İlgili Haberler