Kriptoda yasa dışı işlemler 2021'de yüzde 80 arttı

Kriptoda yasa dışı işlemler 2021'de yüzde 80 arttı

Blockchain analitik firması Chainalysis'e göre, kripto piyasasında yasa dışı işlemler 2021'de yaklaşık % 80 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 14 milyar dolara yükseldi.

A+A-

Blockchain analitik firması Chainalysis'e göre, kripto piyasasında yasa dışı işlemler 2021'de yaklaşık % 80 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 14 milyar dolara yükseldi. Genel işlem hacmi % 567 arttı, bu da meşru işlemlerin suçu geride bıraktığını gösteriyor. Yine de, yasadışı faaliyetler, merkezi olmayan finans veya DeFi projeleri de dahil olmak üzere kriptodaki popüler büyüme kategorilerini izliyor.

Dolandırıcılık ve 'rug pulls' olarak adlandırılan kripto para biriminin likidite havuzunu boşaltma işlemleri yıl içinde çoğaldı.

Chainalysis'e göre, dolandırıcılık geliri % 82 artarak 7,8 milyar dolar değerinde çalıntı kripto para birimine yükseldi ve bu toplamın üçte birinden fazlası rug pulls işlemlerinden elde edildi. Rug pulls, meşru projeler gibi görünen geliştiricilerin yalnızca yatırımcıların parasını alıp kaçmak için cüzdanlar oluşturduğu bir tür dolandırıcılık olarak tanımlanıyor.

Rapora göre, DeFi, yasadışı fonların aklanmasında yıldan yıla en yüksek büyümeyi (% 1.964) gördü; madencilik faaliyeti % 500'ün altında ikinci sırada yer aldı.

İlgili Haberler