Kur Korumalı Mevduat sisteminde önden prim uygulaması sonlandırıldı

Kur Korumalı Mevduat sisteminde önden prim uygulaması sonlandırıldı

Bazı bankaların dövizden TL’ye dönen kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına önden prim ödeme uygulamasına son verdiği öğrenildi.

A+A-

KKM, iktidarın politikalarıyla TL’nin yabancı paralar karşısında artan değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021’de uygulanmaya başlamıştı.

KKM’de vade sonunda faiz ya da varsa kur farkı ödeniyor. Bütçeye ağır bir yük getirse de seçim öncesi artan döviz talebini dizginlemek isteyen iktidar ilgiyi artırmak için KKM için bir ayda dört yeni düzenleme getirmişti.

Merkez Bankası’nın (MB) bankalardan istediği döviz hesaplarının TL’ye dönüşüm hedeflerini yakalamaya çalışan bankalar, mevduat sahiplerini dövizden vazgeçirmek için KKM hesaplarına yüksek faiz vermeye başlamıştı.

Reuters’ın görüştüğü dört kıdemli bankacı, bankaların bazılarının dünden itibaren, bazılarınınsa bugün itibarıyla prim ödemelerine son verdiklerini söyledi.

Bir bankacılık kaynağı, “Bankaların önden prim ödemeli bu kadar yüksek faiz vermesi doğru değildi. Sona ermesi bilançolar açısından daha sağlıklı oldu” dedi.

Bankacılar KKM hesapları için verilen faizlerinse hafif gerilemesine karşılık yüksek düzeyde seyretmeye devam ettiğini kaydetti.

İlgili Haberler