"Kur ve Faizdeki Yükseliş Sürüyor"

"Kur ve Faizdeki Yükseliş Sürüyor"

İnfo Yatırım'a göre Teknik olarak 85.500 seviyesinde kapanış gerçekleştiren endeksteki olumlu hava devam ediyor...

A+A-

İnfo Yatırım'ın günlük bültenininde piyasa değerlendirmeleri şöyle oldu: 

"BİST 100 endeksi Cuma günü 84141-85579 seviyeleri arasında işlem gördü ve günü yüzde 2.11 değer kazanarak 85551 seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 2.20 değer kazanırken sanayi endeksi ise 1.33 değer kazandı.

Haftanın son işlem gününde küresel piyasada primlenmeler görüldü. Avrupa Bölgesi hisseleri şirket bilançolarının güçlü gelmesiyle beraber toparlanırken, 2 günlük satışa nokta koydu. Alman DAX30 endeksi önderliğinde toparlanmanın görüldüğü Avrupa’da, Yunanistan ve kreditörleri arasındaki belirsizliğin arka planda kaldığını gördük. AMB’nın tahvil alım programıyla beraber Alman tahvillerine yönelmesi Almanya’daki toparlanmayı teşviklerken, Alman hisselerindeki ralli de devam ediyor. Diğer taraftan Yunanistan maliye bakanının kreditörlerle anlaşmada büyük yol kat ettik demesi Yunan hisselerinde de toparlanmaya neden olurken, son 2 ayın en yüksek haftalık kazancının görülmesine neden oldu. Amerika’da ise yükseliş eğilimi devam ederken rekor seviyeye yakın seyir devam etti. Şirket bilançolarının açıklanmaya devam etmesi Amerikan endeksleri arasında ayrışmalara neden olsa da genel olarak Amerika hisselerindeki yükseliş devam ediyor. Bu hafta Çarşamba günü açıklanacak FOMC toplantısı sonuçları sonrası endekslerde de sert kırılmaların gelmesi olağan görülüyor. Ayrıca enerji fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin de enerji hisselerine pozitif yansıdığını görüyoruz. Bugün sabah Asya seansında ise Çin’deki yükseliş devam ederken haftaya olumlu başlangıç sağlandı. Çin hisseleri yüzde 2’ye varan primlenme gösterirken, Japonya’da ise kısmi kar satışları görüldü. Amerikan vadelileri ise yeni haftaya yatay alıcılı başladı.

Yurt içinde ise her şeye rağmen sert yükseliş görüldü. Hem gösterge faizin son 1 senenin en yüksek seviyesi olan yüzde 10.27 seviyesine ulaşması hem de döviz tarafında sert yükseliş görülmesine rağmen endekste yüzde 2 üzerinde primlenme sağlandı. USDTL 2.7430 seviyesini test ederken tüm zamanların en yüksek seviyesini test etti ve rekoru tazeledi. Kurdaki bu yükselişe rağmen BİST100 endeksi 2. Seansla beraber sert şekilde primlenerek 85.500 seviyesi üzerinde haftalık kapanış gerçekleştirdi. Kur, faiz ve endeksin beraber yükseldiği günde, yurt içinde kapasite kullanım oranı ve imalat güveni bir önceki aya göre yükseldi.

Haftanın ilk işlem gününde zayıf veri akışı izlenecekken, Amerika’da açıklanacak şirket bilançolarının piyasada etkili olması beklenebilir. Bugün Euro Bölgesi’nde Almanya ticaret verileri izlenecekken, Amerika’da ise hizmet PMI ve ABD seans sonrası açıklanacak APPLE Bilançosunun Amerikan hisselerinde yaratacağı etki tüm piyasada hissedilebilir.

Teknik olarak 85.500 seviyesinde kapanış gerçekleştiren endeksteki olumlu hava devam ediyor. BİST100 endeksinde alımların devam etmesi durumunda 86.500 ve 87.000 seviyeleri, olası gevşemelerde ise 85.000 seviyesi takip edilebilir. Döviz tarafındaki zayıf Lira’nın bir miktar piyasada değer kazanması durumunda endeksteki alımların devam etmesi beklenebilir.

Tahvil ve Bono tarafında, vadeli gösterge Tahvil faizi güne %10.27 seviyesinden başlıyor." 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.