Küresel Fonlar Avrupa ve Japonya'ya yöneliyor

Küresel Fonlar Avrupa ve Japonya'ya yöneliyor

Geçtiğimiz yıl gelişmekte olan piyasalar küresel portföy yöneticileri açısından cazibelerini bir parça yitirdiler.

A+A-

Calamos Investments'ın fon yöneticisi Nick Niziolek gelişen piyasalara değişen ölçülerde yatırım yapan 5 ayrı fonun ortak yönetimini yürütüyor. Niziolek ve meslektaşları bu fonlardaki gelişen piyasa varlıklarının oranını geçtiğimiz yıl yüzde 20'den yüzde 15'e düşürdüler.

Niziolek, gelişen piyasalardaki parasının bir kısmını 2014 yılının ikinci yarısında Japonya piyasasına yönlendirdi. Çünkü bu dönemde yaşanan sert satışların ardından Japonya'da piyasanın ucuz kaldığına ve cazip yatırım imkanı sunduğuna inandı. Japonya Merkez Bankası'nın niceliksel gevşeme adımlarının ucuz seviyedeki hisse senetlerini yeniden eski fiyatlarına taşıyacağını umarak gelişen piyasalardaki parasını Japonya'ya çekti.

Böylece finansal krizden bu yana ilk kez Japonya piyasası için "ağırlığını artır" değerlendirmesinde bulundu. Alınan niceliksel gevşeme önlemleri beklenenden daha hızlı bir etki gösteredi ve Japon hisse senetleri oldukça olumlu tepki verdi. Fonun Japonya hisselerindeki portföyü yüzde 17 oranında değer kazandı.

Aynı fırsat 2014 sonları ve 2015 başlarında Avrupa piyasaları için sözkonusu oldu. Piyasalardaki düşüşün ardından gelen merkez bankasının gevşeme adımları Calamos'un gelişen piyasalardaki varlıklarını Avrupa ve İngiltere piyasalarına yönlendirmesine neden oldu.

Ancak fon yöneticileri gelişen piyasalardaki pozisyonlarına bu yıl Hindistan'da yenisini ekledi. Bu pozisyonlar HDFC Bank ve oto parçaları üreticisi Motherson Sumi Systems gibi hisseleri içerdi. Niziolek ayrıca ekonomik büyüme kayıplarına dair endişelere rağmen Çin hisse sentlerinin büyük bir hayranı. Çin'in sermaye piyasalarını daha açık hale getirme çabalarının ve diğer reformlanarın finans ve sanayi şriketlerine getiri sağlayacağına ,inanıyor.

Niziolek, konuya ilişkin açıklamasında "Gelişen piyasalarda çok seçici olmaya devam ediyoruz. Bizim düşüncemize göre gelişmekte olan piyasalardaki fırsatlar emtia ithal eden ve ekonomik ve mali reformları uygulamış ülkelerde oluşuyor. Hindistan, Çin ve Filipinler daha uygun faiz politikaları fırsatına sahipler, emtia fiyatlarında yaşanan düşüş faiz indirim imkanı sağlıyor" dedi.

Düşük petrol fiyatları Meksika gibi ülkeler için yanlış zamanda geldi Bir petrol ihracatçısı olan Meksika, yaklaşan seçimler öncesinde, yerel para birimi peso'nun zayıfladığına şahit oldu. Calamos, Meksika'daki yatırımlarını azalttı ancak baz finans sektörü hisselerini taşımaya devam etti. Niziolek, Meksika'nın kredi piyasalarının atıl olduğuna ve uzun vadede finansal reformlardan fayda sağlayacağına inanıyor.

Niziolek'e göre gelişen piyasalar açısından odaki fil ile kredi riskleri. Bazı büyük şirketler aşırı kaldıraçlandırılmış durumda ve bunun sonucunda döviz piyasalarındaki volatilite bazı likidite ve iflas olaylarına neden olabilir.

Niziolek'in ekibi bir ay kadar önce Rusya'nın en büyük internet oyuncusu Yandex hisseleri için al tavsiyesi vermişti. Şirket Rusya'da Google'ın en büyük rakibi konumunda ve geçen hafta AB komisyonunun Google aleyhine açtığı anti tekel soruşturmasının ardından Yandex'in ABD'deki hisseleri yüzde 43 oranında değer kazandı.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.