Küresel gıda fiyatları ocakta istikrarlı seyretti

Küresel gıda fiyatları ocakta istikrarlı seyretti

Küresel gıda fiyatları ocakta aylık bazda değişim göstermedi, yıllık bazda ise yüzde 3 geriledi.

A+A-

Küresel gıda fiyatları ocakta aylık bazda değişim göstermedi, yıllık bazda ise yüzde 3 geriledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünden (FAO) yapılan açıklamaya göre, uluslararası pazarlarda tahıl, bitkisel yağ, süt ürünleri, et ve şekerden oluşan beş ana gıda maddesinin fiyatlarının ve ticaretinin takibiyle ölçülen Gıda Fiyat Endeksi, ocakta bir önceki aya göre değişim göstermedi ve 169,5 puan olarak gerçekleşti. Endeks, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 azaldı. 

Palm yağı ve taneli tahıllardaki yükselme ile şeker, tereyağı ve peynir fiyatlarındaki düşüş küresel gıda fiyatlarını dengeledi.

Buğday, pirinç ve mısır gibi iri taneli ürünleri içeren Tahıl Fiyat Endeksi, ocakta bir önceki aya göre yüzde 2,5, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 6,3 arttı. Söz konusu artışta hava şartları ve ABD dolarındaki zayıf seyre ilişkin endişeler etkili oldu.

Bitkisel Yağ Fiyatı Endeksi, ocakta neredeyse hiç değişim göstermedi. Palm yağı değerleri yükselirken ayçiçeği ve kolza yağı fiyatlarında düşüş görüldü. 

Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, ocakta bir önceki aya göre yüzde 2,4 gerilerken, Et Fiyat Endeksi aylık bazda neredeyse değişmedi.

Şeker Fiyatları Endeksi ise ocakta aylık bazda yüzde 1,6,  geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 30’dan fazla düştü. 

Öte yandan FAO, son tahminlerine göre beklenenden daha iyi gerçekleşen hasatların ardından 2017- 2018 sezonunun buğday ve mısır için rekor stok seviyesiyle kapanmasını öngördü. 

Tahıl arz ve talebinde stok kullanım oranının ise 16 yıldaki en yüksek seviyesine çıkacağı tahmin edildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.