Küresel Merkez Bankaları için en büyük tehdit enflasyon

Küresel Merkez Bankaları için en büyük tehdit enflasyon

Bu hafta karar açıklayan dünyanın önde gelen Merkez Bankaları, ekonomileri için enflasyonu koronavirüsten daha büyük bir tehdit unsuru olarak görüyor.

A+A-

Bloomberg HT'nin haberine göre bu hafta yılın son faiz kararlarını açıklayan Fed, Avrupa ve İngiltere Merkez Bankası’nın Kovid-19 endişelerinin azaldığı ve Omikron virüsünden ziyade enflasyon endişelerinin ağır bastığı görüldü

Para politikası otoritelerinin son 2 yıldır en büyük mücadelesi, büyüme ve istihdamın pandemiden olumsuz etkilenmemesi için önlemler almaktı. Artık bu öncelikler değişti. Avrupalı ve ABD’li yetkililer yükselen fiyatlarla mücadeleyi ön plana alıyor.

İngiltere Merkez Bankası bu nedenle dün pandemiden beri ilk kez faizleri artıran ilk G7 ülkesi oldu. Fed Çarşamba günkü toplantıda gelecek sene 3 faiz artışı yapabileceği sinyali verdi. 

Avrupa Merkez Bankası da acil varlık alım programını Mart’ta bitireceğini belirtti. Başkan Christine Lagarde birçok insanın aşı olduğunu, toplumun pandemi dalgasıyla mücadelede daha iyi hale geldiğini, bu nedenle pandeminin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin de azaldığını belirtti. 

Pandemi krizinin ilk döneminde odak noktası, tüketici talebini baltalayan karantinalardı. Ancak bu dönemde gevşek para politikaları destekleyici oldu. Şimdi ise endişe kaynağı, karantinaların tedarik ve ulaşım sıkıntılarına neden olması ve fiyatlarda buna bağlı olarak yaşanan yükseliş..Bu da yetkilileri faiz artışına yöneltiyor.

Avrupa’da bazı hükümetler vaka sayılarındaki artışla uzaktan çalışma, seyahat kısıtlamaları gibi önlemleri yeniden devreye aldı. Faiz kararı sonrası basın toplantılarında yetkililer Kovid kaynaklı risklerin azaldığını, fiyat baskılarına karşı toleranslarının da tükendiğini belirtti.

Merkez Bankaları yetkilileri, yakın zamana kadar fiyat artışlarının geçici olacağını savunuyordu, şimdi pandeminin neden olduğu tedarik zinciri sıkıntılarının ve istihdam piyasasındaki değişimlerin bir süre daha devam edebileceği, yeni virüs varyantının ekonomideki etkilerinin ise geçici olacağı görüşündeler.