Küresel piyasalar Draghi'nin konuşmasına odaklandı

Küresel piyasalar Draghi'nin konuşmasına odaklandı

Küresel piyasalar, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin yapacağı açıklamalara odaklandı.

A+A-

Dün ABD Merkez Bankası (Fed) Boston Şubesi Başkanı Eric Rosengren yaptığı konuşmada ABD'deki düşük işsizlik oranının, enflasyonu artırabileceğini ve ekonomide aşırı ısınmaya yol açabileceğini, bunun da Fed'in faiz oranlarını daha hızlı yükseltmesine neden olabileceğini ifade etti.      
         
New York borsası dün karışık seyir izlerken, Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,17 ve Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0,10 değer kaybetti. Nasdaq Teknoloji Endeksi ise yüzde 0,29 artışla tarihindeki en yüksek seviyeden kapanarak yeni bir rekor kırdı.      

       
Avrupa tarafında ise Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimini Yürüyüş Hareketi Lideri Emmanuel Macron'un kazanması sonrası piyasalarda iyimser hava devam ederken, Avrupa borsaları dün günü yükselişle kapattı.      
       
İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,57, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,43 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,28 değer kazanarak günü tamamladı.      
         
Analistler, bugün ECB Başkanı Draghi'nin yapacağı konuşmanın piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını belirterek, ABD'de ihracat-ithalat fiyat endeksi ve ABD Federal bütçe dengesi verilerinin izleneceğini kaydetti.      
         
Güney Kore'de erken devlet başkanlığı seçimlerinin galibi Demokrat Parti adayı Moon Jae-in oldu. Moon, dün akşam başkent Seul'e bağlı Gwanghwamun'da destekçilerine hitaben yaptığı konuşmada, "Yeni bir millet kuracağım. Büyük bir Kore oluşturacağım. Gururlu bir Kore ve böyle gururlu bir milletin başkanı olmaktan gurur duyacağım." ifadelerini kullandı.      
         
Analistler, Moon'un Kuzey Kore ile yakınlaşma yanlısı olduğuna dikkati çekti. Güney Kore'de Kospi endeksi rekor seviyeye ulaştıktan sonra, gelen satışların ardından yüzde 0,64 düşüşle seyrediyor.      
         
Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,29 artışla 19.900,09 puandan kapandı. Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,24 azalışla 3.073,24 puan seviyelerinde seyrediyor.      
         
Yurt içinde dün Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, Avrupa borsalarındaki pozitif seyrin etkisiyle yükselişe geçti. Özellikle banka sektörü hisselerinde yoğunlaşan alımlarla analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 95.000 puanın üzerine çıkan endeks, gün içinde gördüğü en yüksek seviye rekoru olan 95.358,76 puana yaklaşsa da bu seviyeyi aşamadı. Dün endeks yüzde 1,59 yükselerek günü 95.323,38 puan ile tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.      
         
Analistler, yurt içinde bugün veri akışının zayıf olduğunu, yurt dışında ise ECB Başkanı Draghi'nin konuşmasının yanı sıra, ABD de açıklanacak verilerin takip edileceğini dile getirdi.      
         
Bilanço döneminin başlamasıyla hisse bazlı hareketlerin olabileceğine işaret eden analistler, döviz kurlarındaki hareketlerin de piyasalar üzerinde etkili olabileceğini söyledi.      
         
Analistler, BIST 100 endeksinin tarihi zirvesi olan 95.358,76 seviyesinin önemli direnç, 92.900 seviyesinin ise destek konumunda olduğunu kaydetti.
      
Dün dolar/TL, gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesine paralel 3,6261'e kadar yükseldi. Bugün Asya piyasalarında ise dolar/TL, 3,6289 ile yaklaşık 3 haftanın en yüksek seviyesini görürken, saat 09.20 itibarıyla 3,60'ın üzerinde hareket ediyor.      
       
Analistler, dolar/TL'de 3,5910 seviyesinin destek konumunda bulunduğunu, 3,65 seviyesinin de önemli direnç olarak izleneceğini dile getirdi.      
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:      
         13.30 Avro Bölgesi, ECB Başkanı Draghi'nin konuşması      
         15.30 ABD, nisan ayı ihracat fiyat endeksi      
         15.30 ABD, nisan ayı ithalat fiyat endeksi      
         21.00 ABD, Federal Bütçe Dengesi      
 


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.