Küresel piyasalar imalat verilerine odaklandı

Küresel piyasalar imalat verilerine odaklandı

Küresel piyasalar, bugün dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri ile hafta sonu Fransa'da gerçekleştirilecek seçime odaklandı.

A+A-

Japonya'da bugün açıklanan öncü imalat sanayi PMI verisi, ihracat siparişlerinin hızlanmasıyla 52,8'e çıkarken, Avrupa ve ABD'de açıklanacak öncü PMI verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor. Analistler, dünya genelinde yüksek seviyelerde seyreden PMI’ların, güven ve beklenti endeksleriyle uyumlu şekilde güçlerini korumalarının beklendiğini kaydetti.      
         
ABD'de dün açıklanan haftalık verilere göre, süregelen işsizlik başvurularının 1 milyon 979 bin ile 17 yılın en düşük seviyesine işaret etmesinin ardından Dow Jones endeksi yüzde 0,85, S&P 500 endeksi yüzde 0,76 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,92 yükseliş kaydetti. Analistler, ABD Başkanı Donald Trump'ın vergi reformunun kısa sürede tekrar gündeme gelebileceği beklentileri, açıklanan şirket karları ve jeopolitik risk algısının azalması ile yatırımcıların risk iştahının arttığını, buna bağlı olarak da tahvil piyasasında satışların, pay piyasalarında alışların güçlendiğini belirtti.      

Fransa'da, pazar günü gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı seçiminin ilk turuna ilişkin tedirginliklere karşın piyasalar pozitif bir seyir izledi. Fransa'daki seçiminin ilk turuna yönelik kamuoyu yoklamalarında aşırı sağın (Ulusal Cephe Partisi) adayı Marine Le Pen ve politik merkezde olduğunu bildiren "En Marche (Yürüyüş)" hareketinin lideri Emmanuel Macron, yaklaşık yüzde 23'er destekle önde bulunuyor. Dün Fransa ve İngiltere'ye yönelik seçim belirsizliklerine karşın küresel risk iştahının etkisiyle Avrupa borsaları günü yükselişle tamamladı. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,09, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,06 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,48 değer kazandı.      
         
Asya piyasalarında bugün Japonya'da açıklanan PMI verisinin ardından kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,04 yükseldi, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,2 değer kaybetti.      
         
Yurt içinde, dün küresel piyasalarda artan risk iştahı ve buna bağlı olarak düşüş eğiliminde hareket eden döviz kurlarından destek bulan BIST 100 endeksi, günü 92.039 puan ile 22 Mayıs 2013'ten bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Dün günü 3,6415 seviyesinden tamamlayan dolar/TL, bugün bankalararası piyasada 3,6360 seviyelerinde dengelendi.      
         
Analistler, yabancı yatırım bankalarının TL'nin ucuz olduğu değerlendirmelerinin ardından düşüş eğilimi hızlanan dolar/TL'de, 3,6300 seviyesinin destek konumuna geldiğini, bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda 3,60 ve 3,55 seviyelerinin gündeme gelebileceğini, BIST 100 endeksinde ise hedefin tarihi zirve konumundaki 93.398 puan olduğunu bildirdi.      
         
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:      
         10.30 Almanya, nisan ayı imalat sanayi PMI      
         11.00 Avro Bölgesi, nisan ayı imalat sanayi PMI      
         11.30 İngiltere, mart ayı perakende satışlar      
         16.45 ABD, nisan ayı imalat sanayi PMI      
         17.00 ABD, mart ayı ikinci el konut satışları      


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.