Küresel piyasalarda ABD-Çin görüşmeleri etkisi

Küresel piyasalarda ABD-Çin görüşmeleri etkisi

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 1 yükselerek Cuma günkü sert düşüşü telafi etti.

A+A-

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 1 yükselerek Cuma günkü sert düşüşü telafi etti.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.8 primle bir yılın zirvesini görürken, Avustralya borsası  yüzde 0.7, Çin lokomotif hisseleri yüzde 1.6 yükseldi. S&P 500 vadelileri ABD piyasalarındaki tatil nedeniyle dar hacimli işlemlerde yatay seyretti.

ABD borsaları Çin ile ABD'nin ticaret sorunlarına çözüm bulmak için yaptıkları görüşmelerden sonuç alınacağı beklentisiyle art arda sekizinci haftayı da yükselişle kapattı.

Geçen hafta boyunca Beijing'de müzakere yürüten iki ülke bu hafta Washington'da görüşmelere devam edecek. ABD Başkanı Donald Trump görüşmelerin sonuçlanması için 1 Mart olarak belirlediği tarihi öteleyebileceğini belirtmişti.

Ticaret görüşmelerinde bir anlaşmaya varılacağı beklentisinin yanı sıra dünyanın başlıca merkez bankalarının enflasyonu yükseltmek amaçlı yürüttükleri politikaları sürdürecekleri beklentisi de yatırımcıların risk iştahını artırıyor.

Bugün açıklanan ve Singapur'un ihracatı ile Japonya'nın makina sektörü ürünlerine yurtdışından talebin keskin şekilde gerilediğini gösteren veriler dünya ekonomisinin merkez bankalarının desteğine ihtiyaç duyduğu beklentisini destekledi. Çinli bankalar ise ivme kaybeden yatırımları desteklemek için Ocak ayında rekor miktarda kredi verdi.

Yatırımcılar ABD'nin para politikası hakkındaki ipuçları için Çarşamba günü yayımlanacak Fed toplantı tutanaklarını izleyecekler. Tutanakların bu yıl faiz artırımı yapılıp yapılmayacağı ve Fed'in devasa bilançosunu ne kadar süre daha bu şekilde taşıyabileceği konusunda fikir vermesi bekleniyor.

Dolar ABD ile Çin'in ticaret gerilimini giderecek bir anlaşmaya varacağı beklentisiyle güçlenen risk iştahına paralel olarak başlıca para birimleri karşısında değer yitirdi. Avustralya doları Cuma günü yüzde 0.5 değer kazandıktan sonra bugün de yüzde 0.2, Yeni Zelanda doları ise yüzde e0.3 değer kazandı. Yen ise dolar karşısında 110.53 ile yatay seyretti. Dolar endeksi yüzde 0.16 kayıpla 96.74'e geriledi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.