Küresel piyasalarda doların güçlenmesi piyasaları sert vurdu

Küresel piyasalarda doların güçlenmesi piyasaları sert vurdu

Doların yükselişi sürerken hisse senetleri haftaya sert düşüşlerle başlıyor. Sterlin Asya işlemlerinde 1,0350 dolara kadar geriledi.

A+A-

Yeni haftada doların önemli tüm para birimleri karşısında yükselişi sürüyor. Sterlindeki ağır kaybın da etkisiyle Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 1,1 yükselişle 1354,5 puana çıkarak rekor seviyeye yükseldi.

Endeks Cuma günü de yüzde 1,5 ile Mart 2020’den bu yana en hızlı günlük yükselişi kaydetmişti. Gelişen ülke para birimlerinde de dolar karşısında direnç gözlenmiyor.

Çin Merkez Bankası yuanın 2008 finans krizinden bu yana en düşük seviyeye gerilemesine karşı adım olarak yuana karşı pozisyon almanın maliyetini artırdı. PBOC, bankaların müşterilerine vadeli Döviz satışlarına karşı yüzde 20 zorunlu karşılık uygulayacak. Bu hamleye karşın offshore yuan dolara karşı yüzde 0,4 geriliyor.

NatWest Markets Ekonomisti Peiqian Liu’ya göre PBOC’nin hamlesi güçlü dolar dalgasını tersine döndürmede yetersiz kalacak. Ruble hariç neredeyse tüm gelişen ülke para birimleri dolara karşı değer kaybederken Güney Kore Wonu yüzde 1,4 gerileyerek 2009’dan beri en zayıf seviyeye indi.

Hisse senetleri piyasaları da haftaya olumsuz başlıyor. MSCI Global Endeksi 2020 dip seviyelerine yaklaştı. Japon Topix ve Güney Kore Kospi yüzde 2'nin üzerinde gerilerken Hong Kong Hang Seng sınırlı prim kaydetti.

Cuma gününü yüzde 1,7 düşüşle tamamlayan S&P 500’de vadeliler satış dalgasının devamına işaret ediyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi 4 baz puan yükseldi ve yüzde 3,72’ye ulaştı.

Cuma ocak ayından beri ilk kez 80 doların altına gerileyen ABD ham petrolü büyüme endişeleriyle yüzde 0,5 geriliyor ve 78,3 dolardan alıcı buluyor.

İlgili Haberler