Küresel Ticaret Barometresi rekor kırdı

Küresel Ticaret Barometresi rekor kırdı

Dünya Ticaret Örgütü'nün Ürün Ticaret Barometresi, Ağustos ayındaki son okumada rekor kırarak 110,4 seviyesine ulaştı.

A+A-

Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) Ürün Ticaret Barometresi 18 Ağustos'taki son okumada 110,4 seviyesine ulaşarak rekor kırdı.

Barometredeki yükseliş küresel ticaretteki genişlemenin kuvvetini yansıtırken diğer yandan da 2020'deki salgın şokunun ne kadar derin olduğunu gösteriyor. Endeksin genel eğilimin üzerine çıkmasına rağmen ticaretteki büyüme hızının giderek yavaşlaması da göze çarpan noktalardan oldu.

Hava yük taşımacılığı endeksi de 144 seviyesine ulaşarak geçen ay eğilimin üzerine çıkarken konteyner taşımacılığı da 110,8 ile eğilimin üzerinde gerçekleşti.

Otomotiv parçalarının ticaretini gösteren endeks de Temmuz ayında çip tedarik sıkıntısından dolayı araba üretim ve satışlarının düşmesine rağmen yükselerek 106,6 oldu.

Geleceğe dönük yeni ihracat siparişleri yavaşlayarak 109,3 olurken elektronik parça endeksi de hafif bir gerilemeyle 112,4 olarak gerçekleşti.

Ticaret Barometresi'nin verileri de DTÖ'nün 31 Mart'ta yayımladığı ticaret öngörüleriyle uyumlu bir şekilde dünya ticaret hacminin 2021'de yüzde 8 civarında artacağına işaret ediyor.

Etiketler : , ,