Kuveyt Türk karını yüzde 29 artırdı

Kuveyt Türk karını yüzde 29 artırdı

Kuveyt Türk 2018'de 870 milyon TL net kâra ulaştı

A+A-

Kuveyt Türk, 2018 yılına dair finansal sonuçlarını açıkladı. Net kârını bir önceki yıla göre yüzde 29.1 artırarak 870 milyon TL'ye yükselten bankanın toplam aktifleri 74 milyar 232 milyon TL, öz varlıkları ise 5 milyar 439 milyon TL 
büyüklüğe ulaştı. Aktif büyüklük açısından katılım bankaları arasında ilk sıradaki yerlerini sağlamlaştırdıklarını belirten Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, "Başarılı bir yılı geride bırakırken 2019 yılına da hızlı bir başlangıç yaptık. İhracatçılarımızı desteklemek ve ülkemizin döviz girdisini artırmak amacıyla İhracat Finansman Destek paketini hazırladık. İhracatta kâr oranlarını düşürdük, vadeleri uzattık" dedi.

Yenilikçi ürün ve hizmetleriyle Türkiye'nin öncü katılım bankası olan Kuveyt Türk, 2018 yılına dair finansal sonuçlarını açıkladı. Net kârını bir önceki yıla göre yüzde 29.1 artırarak 870 milyon TL'ye yükselten banka istikrarlı büyümesini sürdürdü. 2018 yıl sonu itibarıyla Kuveyt Türk'ün toplanan fon büyüklüğü, 2017 yıl sonuna göre yüzde 35.5 artışla 53 milyar 986 milyon TL olurken, kullandırılan fon büyüklüğü de yüzde 20.8 artışla 45 milyar 865 milyon TL'ye yükseldi. 
Öz varlıklarının 5 milyar 439 milyon TL, aktif büyüklüğünün ise 74 milyar 232 milyon TL'ye ulaştığını açıklayan Kuveyt Türk, aktif büyüklük açısından katılım bankaları arasında ilk sıradaki yerini korudu.

2018 yıl sonu finansal sonuçlarına dair bir değerlendirmede bulunan Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, "Hedeflerimiz doğrultusunda başarılı bir yılı daha geride bıraktık. Özellikle kur hareketliliğinin arttığı 2018 yılında güçlü sermaye yapımız ve dinamik yönetim anlayışımızla büyümemizi sürdürmek bankamız adına sevindirici bir 
gelişme oldu" dedi. 

"İhracatta kâr oranlarını düşürdük, vadeleri uzattık"

2019 yılına aynı hızla başladıklarını ve Ocak ayında ihracatı desteklemek ve ülkeye döviz girdisini artırmak amacıyla İhracat Destek Paketini açıkladıklarını dile getiren Uyan, "Yeni yılla birlikte ihracatçılarımızı destekleyen ve ülkemizin döviz girdisini artıracak bir paket hazırladık. Paket kapsamında, ihracat bedeli taahhüdü almak kaydıyla ilk 6 ay ödemesiz ve 30 eşit taksitte ödenecek şekilde toplamda 36 ay vadeli fon kullandırarak ihracatçımızın yanında 
oluyoruz. Fonlarımızı Euro'da aylık 0,34, dolarda ise aylık 0,48 kâr oranlarıyla kullandırtıyoruz" açıklamasında bulundu. 

 "KOBİ ve ticari müşterilerimizin hayatını kolaylaştırıyoruz" 

Geliştirdikleri ürün ve hizmetlerle KOBİ ve ticari müşterilerine birçok kolaylık ve özel fırsatlar sunduklarını kaydeden Ufuk Uyan, "Online Tedarikçi Finansmanı ile tedarikçilere fatura vadesinden önce tahsilat imkânı, alıcıya da esnek ödeme avantajı sağlıyoruz. Katılım bankacılığı alanında bir ilk olan Online Tedarikçi Finansmanı ile reel ekonomiyi doğrudan finanse ederek işletmelerin zor durumda kalmadan üretim faaliyetlerini sürdürmelerine katkı sağlıyoruz" dedi.

Kuveyt Türk'ün KOBİ ve ticari müşterilerine kolay ve hızlı finansman sağlayan bir diğer ürününün Online Finansman olduğunu ifade eden Uyan, "Müşterilerimiz Online Finansman yöntemiyle şubeye gitmeden internet veya mobil şubeden finansman kullanabiliyor. İç piyasa işlemleri yapan tüm işletmelere destek olmayı amaçladığımız ürünle, 
iki ay ödemesiz dönem ve 24 aya varan esnek ödeme planı ve komisyon oranlarımızla ciddi bir avantaj sunuyoruz" diye konuştu. 

"Ülkemizin mega projelerine katkı sunuyoruz"

Türkiye'de hayata geçirilen mega projelere ve yenilenebilir enerji alanına sağladıkları finansman desteğini 2018'de artırdıklarını ifade eden Ufuk Uyan, "Çanakkale 1915 Köprü Projesi'ne 200 milyon Euro, Niğde - Ankara Otoyol Projesi'ne ise 100 milyon Euro ile katılım sağladık. Kamu - Özel Sektör Ortaklığı projelerinin yanı sıra yenilenebilir enerji alanında da aktif olarak yer aldık. 2018 yıl sonu itibarıyla yenilenebilir enerji alanına sağladığımız toplam finansal destek 700 milyon dolara yaklaştı. 2019 yılında da başta yenilenebilir enerji olmak üzere bu alanlardaki finansman desteğimiz sürecek" dedi. 

120 milyon TL'lik yazılım ihracatı 

Türkiye'nin iki Ar-Ge merkezine sahip tek bankası olarak yazılım ihracatı gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Kuveyt Türk Genel Müdürü, "Ar-Ge merkezlerimizde ürüne dönen birçok projeyi 2015 yılında kurduğumuz Architecht isimli teknoloji şirketiyle satışa sunuyoruz. Türkiye'nin önde gelen teknoloji firmalarından biri olarak konumlandırdığımız Architecht, Kuveyt merkezli bankacılık sistemleri satan yazılım firması ITS ile anlaştı. Şube otomasyon sisteminden 
mobil şubeye, ATM'den operasyon merkezine kadar tüm işlemlerin teknolojisini ihraç ettik. ITS firması üzerinden 20'ye yakın ülkede 60'tan fazla bankada Kuveyt Türk'ün geliştirmiş olduğu BOA Bankacılık Platformu kullanılacak. Üç yılın sonunda yaklaşık 120 milyon TL'lik yazılım ihracatı gerçekleştirmiş olacağız. 2019'daki en önemli konularımızdan birini de bu alan oluşturuyor" şeklinde konuştu.

Sukuk ve altında öncü

Kuveyt Türk, 2018 yılında bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 120'lik bir artışla 5,1 milyar TL tutarında 27 adet kira sertifikası ihracı gerçekleştirerek Türkiye'nin en yüksek tutarlı sukuk ihraç hacmine ulaştı. 2018'de 2,1 ton altın toplayan bankanın yıllık altın işlem hacminin yaklaşık yüzde 20'sini uluslararası pazarlar oluşturuyor. Kuveyt Türk müşterilerinin yüzde 85'i bankacılık işlemlerini dijital kanallar üzerinden gerçekleştiriyor. Bankanın 
dijital bankacılık müşteri sayısı bir önceki yıl sonuna göre yüzde 32'lik bir artışla bir milyon sınırına yaklaştı.

2018 yılında ilklere imza atıldı

Kuveyt Türk, 2018 yılında bankacılık sektöründe ilklere imza atmayı sürdürdü. Akıllı cep telefonlarını POS'a dönüştürerek ödeme alma imkânı sunan CebimPOS, şubeye gitmeden internet veya mobil şube vasıtasıyla finansman kullanma imkânı veren Online Finans Sistemi, alıcılara fon kullandırırken tedarikçilerin finansman ihtiyacının karşılanmasına olanak tanıyan Tedarikçi Finansmanı ve Türkiye'de sayıları 3 milyonu aşan işitme engelli bireyin bankacılık işlemlerini kolaylıkla yapmasına olanak tanıyan XTM şubelerinde işaret dilinde bankacılık Kuveyt Türk'ün 2018'de gerçekleştirdiği ilkler arasında yer aldı.

Başarılar ödüllerle taçlandı

Kuveyt Türk, sürdürülebilir ve vizyoner çalışmalarıyla 2018'de yurt içinde ve yurt dışında çeşitli ödüllere layık görüldü. Great Place to Work Enstitüsü tarafından düzenlenen 'Türkiye'nin En İyi İşverenleri 2018' listesinde yer alan Kuveyt Türk, "2000+ Çalışan Sayısı" kategorisinde Türkiye'nin En İyi İşveren listesinde ilk 3'e girdi. Banka ayrıca, Finansın En iyi İşvereni Özel Ödülü'nün de sahibi oldu.

189 ülkede okuyucuyla buluşan Global Finance Dergisi tarafından düzenlenen World's Best Banks'ta Kuveyt Türk, "Türkiye'nin En İyi İslami Finansal Kuruluşu" ödülünü alırken, Kuveyt Türk'ün yüzde 100 iştiraki olarak Almanya'da faaliyetlerini sürdüren KT Bank AG ise "Avrupa'nın En İyi İslami Finansal Kuruluşu" seçildi. Dünyanın önde 
gelen finansal hizmetler kuruluşu Cambridge IFA tarafından düzenlenen IRBA'da ise Kuveyt Türk, "Türkiye'nin En Güçlü İslami Bankası" ödülüne layık görüldü. 
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.