Kuzey Irak'tan gaz 3 yılda gelebilir

Kuzey Irak'tan gaz 3 yılda gelebilir

Mehmet Öğütçü, yeterli para bulunup yatırımın başlatılması durumunda Kuzey Irak doğal gazının 3 yıl içinde Türkiye'ye getirilebileceğini söyledi.

A+A-

Boğaziçi Enerji Kulübü İcra Kurulu Başkanı Mehmet Öğütçü, yeterli para bulunup yatırımın başlatılması durumunda Kuzey Irak doğalgazının 3 yıl içinde Türkiye'ye getirilebileceğini söyledi.

Öğütçü, Irak'ta halihazırda ihracata en yakın gazın Genel Enerji'nin Miran ve Bina Bavi sahalarından çıkacağını belirterek, henüz bu konuda nihai yatırım kararı alınmadığını vurguladı. Gelecek yılın sonlarında nihai yatırım kararının alınabileceğinin altını çizen Öğütçü, "Türkiye ile alım sözleşmesi imzalandı ve fiyatı çok iyi. Yalnız 4-5 milyar dolara yakın finansman gerekiyor" dedi.

Yatırım başlayınca önce gaz üretimi, sonra gazın sülfürden temizlenmesi ve son adım olarak boru hatları ile 350 kilometre ötede BOTAŞ hatlarına bağlanacağını açıklayan Öğütçü, "Yeterli para bulunur ve yatırım başlarsa Kuzey Irak gazının getirilmesi konusunda, her şey 3 yıl içinde yapılabilir" ifadesini kullandı.

Irak Anayasası gaz konusunu öngörmüyor

Öğütçü, petrolde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Bağdat yönetimi arasında yaşanan sıkıntıların hatırlatılması üzerine, anayasal düzenlemede gaz ile ilgili bir hükmün bulunmadığına dikkati çekti.

Bağdat yönetiminin kuşkusuz Türkiye'ye doğalgaz transferine de karşı çıkacağını vurgulayan Öğütçü, "Elinde herhangi bir yaptırım gücü yok. Dolayısıyla petrolde olduğu gibi IKBY ve Türkiye beraber çalışıp bu kaynakları yüksek değerli piyasalara ulaştırabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Öğütçü, Kuzey Irak gazına yatırımın Türkiye'deki oyuncular açısından da önemli bir fırsat olduğunu vurgulayarak, "Egemen servet fonlarının özellikle Körfez'deki sermayenin de bu gaza ilgi duyması bekleniyor. Bölgede muazzam bir gaz arzı kanıtlandı. Giderek büyüyen ve Rusya dışında çeşitlendirilmek istenen bir gaz talebi söz konusu. Dolayısıyla bu proje Türkiye ile Kuzey Irak'ın karşılıklı menfaatlerine hizmet eden de bir girişim olacaktır" dedi.

 "Ankara ile IKBY arasındaki ilişkiler çok iyi"

Orta Asya Kafkasya Enstitüsü Uzmanı Gareth Jenkins de Rusya'yla yaşanan kriz öncesinde dahi Türkiye'nin özellikle doğalgazda kaynak çeşitliliğine gitmesi gerektiğine olan kanının yaygın olduğuna dikkati çekti.

Jenkins, Türkiye'nin gemilerle aldığı doğalgaz miktarını artırabileceğini, ancak bunun Rus gazının yerini tamamen doldurmayacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Bunların hepsi Kuzey Irak gazını önemli kılan sebepler. Ankara ile IKBY arasındaki ilişkiler çok iyi durumda. Kuzey Irak gazı, Rusya'ya olan büyük enerji bağımlılığını tamamen kaldırmasa da azaltacak önemli bir adım. Şu anda en önemli problem para. Yatırımın nasıl yapılacağı gibi konular. Bunların hepsi bir yana Türkiye büyük miktarlarda Kuzey Irak gazını satın almak istiyor."

Türkiye'deki önemli ihale

Bu arada, Kuzey Irak gazını Türkiye'nin ulusal şebekesine bağlamayı öngören Şırnak Doğal Gaz Boru Hattı yapım işinin, 9 Şubat 2016'da Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından ihale edileceği dün açıklandı.

Kuzey Irak bölgesinde faaliyet gösteren Genel Energy şirketinin Başkanı Tony Hayward, bölgede 5 trilyon metreküplük önemli doğalgaz rezervi olduğunu ve bu miktarın Türkiye'nin 50 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabileceğini açıklamıştı. Hayward ayrıca bu bölgeden ilk gazın, 2-3 yıl içerisinde Türkiye'ye getirileceğini belirterek, ilk etaptaki kapasitenin 10 milyar metreküp olacağını, 2020'de ise bu rakamın 20 milyar metreküpe çıkabileceğini ifade etmişti.

Genel Energy'den alınan bilgilere göre, Bina Bavi sahası 200 milyar metreküplük doğalgazın yanı sıra 17 milyon varillik de petrol rezervine de sahip. Miran sahası da 120 milyar metreküp doğalgazla birlikte 62 milyon varil petrol rezervi bulunduruyor.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.