Litvanya: Avrupa, Türkiye'ye sırtını dönemez

Litvanya: Avrupa, Türkiye'ye sırtını dönemez

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaitė, başkent Vilnius'ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu ağırlarken 'Avrupa'nın Türkiye'ye sırtını dönemeyeceği' mesajını verdi.

A+A-

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaitė, başkent Vilnius'ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu ağırlarken 'Avrupa'nın Türkiye'ye sırtını dönemeyeceği' mesajını verdi.

Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite, Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından, Avrupa'nın sırt dönmenin tersine, Türkiye'nin terör tehditleriyle ve Avrupa'ya yönelik göçle baş etmesine yardıımcı olacak çözümler bulması gerektiğini söyledi.

Kadın lider ''Türkiye'nin Avrupa'ya ihtiyacı var ve Avrupa'nın ticaret, güvenlik, göç ve diğer alanlarda Türkiye'ye ihtiyacı bulunuyor'' dedi.

Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius da Türk mevkidaşıyla görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

''Türkiye ile ilişkimizin dostane devam edeceğini düşünüyorum. Türkiye, Litvanya için her zaman samimi bir diyalog partneri olacaktır'' vurgusu yapan Linkevicius, ''Arada sorunlar olsa da doğrudan konuşmamak anormallik olur'' görüşünü dile getirdi.  

'TÜRKİYE'DEN YATIRIM BEKLİYORUZ'

Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma'yı Türkiye ile imzalamaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Linkevicius, "Bu anlaşma özellikle yatırım ortamını kolaylaştıracağı için oldukça önemli. Türkiye'den Litvanya'ya daha fazla yatırım gelmesini dört gözle bekliyoruz'' dedi.

Litvanyalıların Türkiye'yi önemli bir tatil destinasyonu olarak gördüğünü aktarıp "Litvanyalı turistlerin kesinlikle Türkiye’yi sevdiğini söyleyebilirim'' diye altını çizdi.

'NATO ÜYESİ ÖNEMLİ MÜTTEFİK'

Çavuşoğlu ile Suriye krizi dahil bölgesel konuları ele aldıklarını aktaran Litvanyalı bakan "Biz Türkiye'yi çok önemli bir müttefik olarak görüyoruz. Türkiye, NATO'nun önemli bir üyesi" diye konuştu. Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri için diyaloğun karşılıklı güvene dayalı atmosferde ilerlemesini temenni etti.

AB ÜYELİĞİNE DOĞRUDAN DESTEK VERMEDİ

Linkevicius, Litvanya'nın Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyip desteklemeyeceği sorusuna "Türkiye'nin bölgede önemli bir ülke olduğuna inanıyoruz. Türkiye, NATO'nun bir üyesi ve AB'ye aday ülke. Biz (Türkiye ile) doğrudan iletişim kurmanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz" yanıtını verdi. Türkiye'yi uluslararası organizasyonlar dahil daima destekleyeceklerini sözlerine ekledi.

Eski Sovyet cumhuriyetinde "Rusya ile ilişkilerimiz AB ile ilişkilere ya da ABD’ye alternatif değil. Türkiye’nin dış politikası denge gözetmektedir" mesajı veren Çavuşoğlu, Litvanya parlamentosuyla temaslarda bulunup Başbakan Saulius Skvernelis ile de görüştü.

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.