LME, Rus kurşununu yasakladı, alüminyum piyasası karıştı

LME, Rus kurşununu yasakladı, alüminyum piyasası karıştı

Londra Metal Borsası, Rusya menşeli kurşunun piyasasına girmesini yasakladı. Rio Tinto, benzer bir yasağın Rus alüminyum üreticisi Rusal'a getirilmesi durumunda alüminyum pazarının önemli ölçüde bozulacağını açıkladı

A+A-

Londra Metal Borsası (LME) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin ülkenin ürünlerine uyguladığı yaptırımların ardından Rusya'da üretilen kurşunun depolarına girmesine izin vermeyi durdurduğunu açıklayarak, dünyanın en büyük metal pazarını Rus kurşununa fiili bir şekilde kapattı.

Rusya büyük bir kurşun üreticisi değil, ancak bu karar, tedarikinin çok daha önemli olduğu alüminyum ve nikeline olası bir yasaklama konusunda piyasada tedirginlik yaratabilir. Nitekim Rio Tinto, Moskova'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle Rus alüminyum üreticisi Rusal'a herhangi bir yaptırımın alüminyum pazarını önemli ölçüde bozacağını ve fiyatları artıracağını açıkladı.

Rio Tinto Başkanı Simon Thompson, "Rusal'a yaptırım uygulanırsa, bu kesinlikle alüminyum pazarında oldukça önemli bir aksamaya neden olur, çünkü Rusal özellikle Avrupa'ya çok büyük bir alüminyum ihracatçısı" dedi.

Thompson, "Aslında, alüminyum fiyatının artması anlamında Rio Tinto üzerindeki etkisinin muhtemelen olumlu olacağını düşünüyorum." diye konuştu.