Londra'daki yatırımcılar Erdoğan'a inanmamış

Londra'daki yatırımcılar Erdoğan'a inanmamış

Erdoğan'ın uluslararası yatırımcılarla da bir araya geldiği Londra temaslarının ardından ekonomi ağırlıklı haber kuruluşu Bloomberg'de bir değerlendirme yayımlandı:

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uluslararası yatırımcılarla da bir araya geldiği Londra temaslarının ardından ekonomi ağırlıklı haber kuruluşu Bloomberg'de bir değerlendirme yayımlandı: Erdoğan'ın seçim zaferi, piyasalar için politika devamlılığı anlamına geldiğinden olabilecek en kötü ihtimal.

ABD merkezli haber kuruluşu Bloomberg'in yayımladığı makalede, yatırımcıların 24 Haziran erken seçimleri öncesi Türk varlıklarını sattığı belirtildi. 

'İSTİKRAR VAADİ BİTTİ'

Bugüne dek Erdoğan ve AKP'nin tek parti iktidarının araştırma raporlarında ve yatırımcı notlarında istikrar vaat ettiği için tercih edildiğini, ancak artık bu istikrar önermesinin yatırımcılar nezdinde geçerli olmadığını dile getiren Bloomberg, bunun en büyük gerekçesi olarak Erdoğan'ın büyüme odaklı politikalarda ısrarcı olmasını gösterdi.

Londra merkezli 'Fidelity International' adlı fonda 2 milyar dolarlık gelişen piyasalar fonunu yöneten Paul Greer, Bloomberg'e, "Erdoğan'ın zaferi piyasalar için politika devamlılığı anlamına geldiğinden olabilecek en kötü ihtimal. Gerçi bu sonuç Türk piyasaları için en az şaşırtan ihtimal olacaktır" dedi.

'BATI'DAN UZAKLAŞMA'

Başka bazı fon yöneticileri de Erdoğan yönetiminde görülecek bir devamlılığın artık piyasalar tarafından olumlu görülmediği yorumunda bulundu.

Makalede nisan sonunda açıklanan teşvik paketinin endişeleri katmerlediği, para politikasının gevşek olduğu, cari açığın sürdürülebilir olmadığı ve Erdoğan'ın düşük faizdeki ısrarı yüzünden enflasyonun kontrol altına alınamadığı sıralandı.

Aynı zamanda Türkiye'nin Almanya ve ABD gibi Batı'daki geleneksel dostlarından uzaklaşmasının da yatırımcılar nezdinde olumsuz görüldüğü belirtildi.

'YAVAŞ VE DENGELİ OLSUN'

Londra'daki ' Aberdeen Asset Management' firmasında 14 milyar dolarlık gelişen piyasalar fonunu yöneten Viktor Szabo, "Erdoğan'ın zaferi şimdiki politikaların süreceği anlamına geliyorsa, bu, iyi bir yatırım durumu değil. Ani yükselişler ve düşüşler yerine daha yavaş ve dengeli bir büyümeyi teşvik edecek politika değişikliğini tercih ederim" dedi.

Szabo, Türkiye'nin AK Parti iktidarı öncesindeki istikrarsız, öngörülemeyen dönemlere geri dönmesinin Erdoğan'ın görevde kalmasından daha kötü bir senaryo teşkil etmesinden dolayı yatırımcıların zor bir tercihle yüz yüze kaldığını iddia etti.

'NORMALLEŞME BEKLEMİYORUZ'

Bloomberg de bazıları için en iyi seçeneğin Erdoğan'ın söylemini değiştirmesi olduğunu öne sürdü.

ABN Amro'dan ekonomist Nora Neuteboom, yatırımcıların seçimlerden sonra hükümetin geri adım atmasını beklediğini, ancak kendilerinin böyle bir normalleşmenin olmasını beklemediğini belirtti.

Londra'daki RAM Capital'dan Ogeday Topcular da "Türkiye ekonomik olarak son 3-4 yıldır, hatta daha fazla bir süredir zorlanıyor. Bu hükümet tarafından alınan siyasi ve ekonomik kararlar ülkeyi eskisinden daha kötü durumlara soktu"  diye konuştu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.