Macron: Savaşı önlemek için anlaşmak mümkün

Macron: Savaşı önlemek için anlaşmak mümkün

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'da savaşı önlemek adına bir anlaşmanın mümkün olduğunu düşündüğünü ve Rusya'nın kendi güvenlik endişelerini dile getirmesinin meşru olduğunu söyledi.

A+A-

BBC Türkçe'nin haberine göre Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşecek olan Macron, öncesinde Avrupalı ülkeleri korumak ve Rusya'yı yatıştırmak üzere "yeni bir denge" çağrısında bulundu.

Macron, Ukrayna'nın egemenliğinin tartışmaya açık olmadığı konusundaki görüşlerini de yineledi.

Rusya'nın komşusu Ukrayna sınırına 100 bin civarında asker yığması Batılı ülkeler tarafından işgal hazırlığı olarak yorumlansa da Rusya bu iddiaları reddediyor.

Moskova yönetimi, Ukrayna'nın NATO'ya üye olmasının engellenmesi ve birliğin Doğu Avrupa'daki askeri varlığını azaltması da dahil olmak üzere bazı taleplerde bulunuyor.

Batı ise bu talepleri reddedip, bunun yerine nükleer silahların azaltılmasına ilişkin görüşmeler gibi başka müzakere alanları öneriyor.

Bugün Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Washington'da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşecek.

Kremlin: Önemli ve uzun bir tartışma bekleniyor

Kremlin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Fransız ve Rus liderlerin Moskova'da yapacakları toplantının Ukrayna geriliminin çözülmesinde çok önemli olduğunu, ancak belirgin atılımlar beklenemeyeceğini söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron arasındaki görüşme öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Durum, tek bir toplantıda belirleyici atılımlar beklemek açısından fazlaca karmaşık" dedi.

Peskov, Fransa'nın Avrupa Birliği dönem başkanlığını yapması nedeniyle de Macron'un Rusya ziyaretinin "çok önemli" olduğunu söyledi.

İki lider bir araya geldiğinde "önemli ve uzun" bir tartışmanın beklendiğini kaydetti.

Peskov, "Macron, Putin'e Avrupa'daki gerilimi yatıştırmak amacıyla olası seçenekler bulmak üzere belirli fikirlerle geldiğini söyledi" dedi.

Macron'un Pazartesi günü Moskova'ya ve Salı günü Kiev'e yapacağı ziyaret, Ukrayna krizini yatıştırma çabalarında bir haftalık diplomasi adımlarını başlatıyor.

Fransa, Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya dışişleri bakanları da bu hafta içinde Ukrayna'yı ziyaret edecek.

ABD ve müttefikleri, Ukrayna'yı işgal etmesi halinde Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uygulamakla tehdit ediyor. Bazı finansal yaptırımların yanı sıra Rus doğal gazını Almanya'ya ulaştıran Kuzey Akım 2 projesinin açılışına onay verilmemesi de uygulanacak yaptırımlar arasında sayılıyor.

'Rusya'ya saygı ve travmalarını anlama' çağrısı

Journal du Dimanche gazetesine röportaj veren Macron, Rusya'nın amacının Ukrayna olmadığını; NATO ve AB ile kuralların açıklığa kavuşturulması olduğunu aktardı.

Rus mevkidaşı ile diyaloğunun askeri çatışmayı önlemek için yeterli olacağını umduğunu belirten Macron, Putin'in daha geniş konuları tartışmaya açık olacağına inandığını söyledi.

Pazar günü ABD Başkanı Joe Biden ile de görüşen Macron, Moskova'nın gerilimi azaltmak için tek taraflı önlemler almasını beklememek gerektiğini ve Rusya'nın kendi endişelerini dile getirme hakkına sahip olduğunu söyledi.

Buna karşın Macron, Rusya ile kurulacak diyaloğun "herhangi bir Avrupa devletinin zayıflamasından geçmeyeceğini" dile getirdi.

Macron, "Egemenliklerini ve huzurlarını korumaya muktedir yeni bir denge önererek Avrupalı kardeşlerimizi korumalıyız" diye konuştu ve şöyle devam etti:

"Bu, Rusya'ya saygı duyarak ve bu büyük toplum ve ulusun çağdaş travmalarını anlayarak yapılmalıdır."

İlgili Haberler