Mahkeme kayyum kararını verdi

Mahkeme kayyum kararını verdi

Akın İpek'in avukatlarının, Koza İpek Holding ve bağlı şirketlere kayyum atanmasına ilişkin kararın kaldırılması istemleri reddedildi

A+A-

Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği, iş adamı Akın İpek'in avukatlarının, Koza İpek Holding ve bağlı şirketlere kayyum atanmasına ilişkin kararın kaldırılması istemleri reddetti.

Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği, Koza İpek Holding ve bağlı şirketler için verilen kayyum kararının kaldırılmasına yönelik itirazı karara bağladı.

Hakim Savaş Şahinbay, itiraz üzerine Ankara 5. Sulh Ceza Hakimi Yunus Süer'in, Doğu Anadolu Maden Arama ve Sondaj A.Ş, BB İpek Danışmanlık Proje Reklam ve Organizasyon Hizmetleri A.Ş, AZ İpek Danışmanlık Proje Reklam ve Organizasyon Hizmetleri Ticaret A.Ş ile Atlantik Eğitim Yayın Taşımacılık Bilgisayar Ticaret A.Ş'ye atanan kayyumların görevlerini sona erdirdiğine dikkat çekerek, bu sebeple bu konuda yeniden "karar verilmesine yer olmadığına" hükmetti.

Şahinbay, "Bugün Televizyonu ve Radyo Prodüksiyon A.Ş, Yaşam Televizyonu Yayın Hizmetleri A.Ş, Koza Prodüksiyon ve Ticaret A.Ş. ile Rektur Reklam Pazarlama ve Ticaret Ltd. Şti'ye kayyum atanmasına ilişkin kararın infazının durdurulmasına" yönelik talepler ile "daha önce kayyum atanan diğer şirketlere kayyum atanmasına ilişkin kararın kaldırılmasına" yapılan itirazları ise reddetti.

Bu karara itirazda bulunulamayacağı da kararda ifade edildi.

Soruşturma süreci

Yürüteln soruşturma çerçevesinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebiyle Ankara 5. Sulh Ceza Hakimi Yunus Süer, 26 Ekim 2015'te, Koza İpek holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına karar vermişti.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) "Şirket yönetimi için kayyum tayini" başlıklı 133. maddesi kapsamında alınan kararda, "Başsavcılığın talebi kabul edilerek, şirketlere yönetim organının yetkilerinin tümüyle devredildiği kayyumlar atanması ve yeni yönetim kurulunun atanan kayyumlarca oluşturulması yönünde karar verilmiştir" denilmişti.

Soruşturmanın şüphelilerinden olan ve başsavcılığın talebiyle hakkında "yokluğunda tutuklama" kararı çıkarılan Akın İpek'in avukatları, kayyum kararına itirazda bulunmuştu.

Hakim Süer, itiraz üzerine Doğu Anadolu Maden Arama ve Sontaj A.Ş'nin Koza Altın İşletmeleri ile, BB İpek Danışmanlık Proje Reklam ve Organizasyon Hizmetleri AŞ ve AZ İpek Danışmanlık Proje Reklam ve Organizasyon Hizmetleri Ticaret AŞ'nin ise Koza İpek Holding AŞ ile birleştirilerek feshedilmesi nedeniyle bu şirketlere atanan kayyumların görevlerinin sonlandırılmasını kararlaştırmıştı.

Hakimlik, Koza İpek Holding AŞ'nin, büyük ortağı olduğu Atlantik Eğitim Yayın Taşımacılık Bilgisayar Tic. AŞ'deki hisselerini bağış suretiyle devretmesi üzerine de bu şirket yönünden kayyum kararının kaldırılmasına hükmetmişti.

Süer, diğer şirketlerdeki kayyumların görevlerini sürdürmesi kararını ise değiştirmemişti.

Başsavcılıktan soruşturmaya ilişkin daha önce yapılan yazılı açıklamada, "İlgili holdingin ve bağlı şirketlerin bilgisayarlarında yüzlerce sayfa himmet tablolarının yer aldığı, şirket binalarında 'himmet' adı altında toplanan altınların bulunduğu, toplanan himmetlerin altın üretiminden kazanılmış gibi gösterilerek paravan şirketler aracılığıyla aklandığı ve holdinge ait vakıflara aktarıldığı, bu şekilde tüm şüphelilerin fikir ve eylem birliği içinde Fetullahçı Terör Örgütü'ne finansal kaynak sağladıkları yönünde bilgi ve belgelerin bulunduğu saptanmıştır" ifadelerine yer verilmişti.  

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.