Mali müşavir, bankacı ve avukatlara yönelik katı kurallar geliyor

Mali müşavir, bankacı ve avukatlara yönelik katı kurallar geliyor

Avrupa Birliği (AB), vergi konularında danışmanlık yapan muhasebeci, mali müşavir, bankacı ve avukatlara yönelik yeni katı kurallar getirmeye hazırlanıyor.

A+A-

Avrupa Birliği (AB), vergi konularında danışmanlık yapan muhasebeci, mali müşavir, bankacı ve avukatlara yönelik yeni katı kurallar getirmeye hazırlanıyor.

AB Komisyonu, mali konularda aracılık yapan, avukat, bankacı, muhasebeci, mali müşavir ve danışmanlara yönelik yeni şeffaflık kuralları uygulanmasını içeren düzenleme teklifini açıkladı.

Buna göre, özellikle sınır ötesinde mali yükümlülüğü azaltacak, özel ve karlı vergi rejimleri veya uygulamalar belirlenecek. Arabulucular, gelir kaybına neden olabilecek nitelikteki 3'üncü ülke vergi planlamalarını uygulamadan önce, ilgili ülkelerin maliye makamlarıyla paylaşacak ve onay alacak. Bireylere veya şirkete bu konuda arabuluculuk yapanlar hakkındaki veriler, merkezi bir veri tabanında otomatik olarak paylaşılacak.

AB üyesi ülkelerin resmi makamları, vergi kaybına neden olanlara yönelik caydırıcı cezalar uygulamakla yükümlü olacak. Bu şekilde vergi ödemekten kaçınılması engellenecek ve üye ülkelerin vergi gelirleri artacak.

Teklifin yasalaşması için AB Konseyi, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu (AP) arasında üçlü görüşmeler yapılacak. Taraflar bir metin üzerinde uzlaşınca tüm kurumların onayının ardından teklif yürürlüğe girecek. Ardından AB üyesi bütün ülkelerin gerekli düzenlemeleri gerçekleştirmesi gerekecek.

Söz konusu uygulamanın 2019 başında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Futbol skandalları

Teklifin, Real Madrid'de forma giyen Portekizli futbolcu Cristiano Ronaldo'nun, 14,75 milyon avro vergi kaçırdığı iddiasıyla mahkemeye verilmesi ve Manchester United takımını çalıştıran Portekizli teknik direktör Jose Mourinho’nun Real Madrid'de görev yaptığı dönemde 3,3 milyon avroluk vergi kaçırmakla suçlanmasının ardından açıklanması dikkati çekti.

Genellikle vergi ödememek ya da düşük vergi ödemek için yurt dışında kurulan ve "vergi cenneti" olarak adlandırılan bazı ülkelerdeki finansal varlıklar, off-shore şirketlere, vergi sistemlerinin dışına kaçırılarak yönlendiriliyor.

Panama belgeleri

Kamuoyunda “Panama belgeleri” olarak bilinen Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumunun (ICIJ) açıkladığı, birçok kişi ve şirketin off-shore yatırım faaliyetlerini ortaya çıkaran bilgilerde, çok sayıda AB üyesi ülke vatandaşları da yer almıştı.

ICIJ, dünyanın en büyük 4. off-shore hukuk danışmanlık şirketi olarak bilinen Panama merkezli Mossack Fonseca'nın 40 yıllık 11,5 milyon özel belge ve dokümanlarına ulaşarak basın kuruluşlarıyla paylaşmıştı.

AB Komisyonu, bu skandalın ardından vergi kaçakçılığıyla mücadele amacıyla çalışmalar yapmaya başlamıştı.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.