Maliyetler hızla artınca ihaleler bir bir iptal ediliyor

Maliyetler hızla artınca ihaleler bir bir iptal ediliyor

Hesap tutmuyor, hastane inşaatları birer birer iptal ediliyor. CHP’li vekil Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın yeni hastane ve ek bina inşaatlarının ihalelerinin, maliyetlerin çok hızlı artması nedeniyle bir bir iptal edildiğini açıkladı.

A+A-

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı'nın yeni hastane ve hastanelere yönelik ek bina inşaatlarının ihalelerinin, maliyetlerin çok hızlı artması nedeniyle bir bir iptal edildiğini açıkladı.

Sözcü'nün haberine göre Emir, sadece aralık ayında üç hastane inşaatı ihalesinin ertelendiğini belirterek, “Şehir hastaneleri üzerinden yandaşa milyarlarca TL aktaran bakanlık, yeni kamu hastanesi inşaatlarına bütçe yettiremiyor” dedi.

Emir, “Bu işler için çıkılan ihalelerin maliyet hesabı yapılırken enflasyon dikkate alınmıyor mu? Bakanlık, kriz yokmuş gibi mi davranıyor” diye sordu.

Emir'in açıkladığı verilere göre, 21 Aralık'ta yapılması planlanan Gaziantep 25 Aralık Devlet Hastanesi 300 Yataklı Ek Bina İkmal İnşaatı ihalesi, 19 Ekim'de iptal edildi. İptalin gerekçesi, “Yaklaşık maliyetin ilan tarihinde güncel olmaması” oldu. Fırat Üniversitesi Diş Hekimliği Hastanesi İkmal İnşaatı Yapım İşi ihalesi ise “Bütün tekliflerin alıma ayrılan ödeneğin/yaklaşık maliyetin çok üzerinde olması” nedenleriyle iptal edilerek ileri bir tarihe ertelendi. Haymana Devlet Hastanesi Acil Servis Tadilatı ihalesinin iptal gerekçesinin de yine, “Bütün tekliflerin alıma ayrılan ödeneğin/yaklaşık maliyetin çok üzerinde olması” olduğu belirtildi.

Sağlık Bakanlığı'nın maliyet hesabı tutmuyor

Ekonomik kriz nedeniyle inşaat maliyetlerinin her gün değiştiğini belirten Murat Emir, müteahhitlerin önlerini göremez hale geldiğini kaydetti. Çok sayıda inşaat şirketinin kamu ihalelerine girmekten imtina ettiğini belirten Emir, “Ekonomideki belirsizlik, çok sayıda sektörü olduğu gibi sağlık sektörünü de doğrudan etkiledi. Sağlık Bakanlığı'nın kamu hastanelerine yönelik ihaleleri, maliyet hesabının tutmaması nedeniyle yapılamadı” dedi.

İlgili Haberler