Market, fırın ve ATM'lere akın

Market, fırın ve ATM'lere akın

Koronavirüs tedbirleri kapsamında iki gün sokağa çıkma yasağının ardından büyükşehirlerde vatandaşlar, fırınlara, marketlere ve ATM'lere akın etti.

A+A-

Koronavirüs tedbirleri kapsamında iki gün sokağa çıkma yasağının ardından büyükşehirlerde vatandaşlar, fırınlara, marketlere ve ATM'lere akın etti. İstanbul'da köprüler başta olmak üzere trafik yoğunluğu önemli oranda arttı

İçişleri Bakanlığı yeni bir genelge yayınlayarak yeni tip korona virüs (Covid-19) önlemleri kapsamında 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta bu gece saat 24.00'den başlayıp 12 Nisan saat 24.00'e kadar devam edecek olan 48 saat süreyle sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Haberi alan vatandaşlar ATM, fırın ve bakkal önlerine akın ederek uzun kuyruklar oluşturdu. Bazı vatandaşlar ise sokağa çıkma yasağı başlamadan yakınlarının yanına gitmek için yola koyulurken, trafikte yoğunluklar oluşmaya başladı.

Belediyelerin isyanı

Öte yandan 31 ilde iki gün boyunca uygulanacak sokağa çıkma yasağının ilgili büyükşehir belediyelerinden tamamen habersiz uygulamaya geçirilmesi eleştirilere neden oldu. İstanbul Büyük şehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş sosyal medyadan yaptıkları açıklamada karardan belediyelerin haberdar edilmediğini ve bu nedenle bazı sorunların yaşandığını belirtti ancak vatandaşa sağduyu çağrısı yaptılar.

Ekrem İmamoğlu yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi;

"Sokağa çıkma yasağı kararı ansızın alınmamalı. İBB olarak bu kritik karardan haberdar değiliz, bilgilendirilmedik. Yarın İstanbul'da hangi hizmetleri verip vermeyeceğimizi bile bilmiyoruz. Ortak akıl ve iş birliği olmayan her karar sadece kafa karışıklığı ve panik yaratır."

İmamoğlu'nun konu ile ilgili paylaşımı şöyle:

Bakan Soylu'dan açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında 30 büyükşehir ve Zonguldak için uygulanacak 48 saatlik sokağa çıkma yasağına ilişkin konuşurken, "Pazardan itibaren devam edecek diye telaş söz konusu olmasın. Pazar saat 24.00 itibarıyla bitecektir" dedi.

İçişleri Bakanlığı, gece yarısından neredeyse 2 saat önce, bugün 24.00'dan itibaren 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta sokağa çıkma yasağı uygulanmasına ilişkin genelgeyi valiliklere gönderdi. Yasak kapsamında sağlık kuruluşları, eczaneler, fırın ve unlu mamül ruhsatlı iş yerleri, her 50 bin nüfusa bir adet olacak şekilde akaryakıt istasyonlarının açık olacağı belirtildi.

"Pazar gecesi bitecek, telaşa gerek yok"

İçişleri Bakanı Soylu, CNN Türk canlı yayınında yasağa ilişkin açıklama yaparken, şu ifadeleri kullandı:

"Bu görüntüler çok az açık olan iş yerileri önünde gerçekleşen görüntüler. Özel ve kamu hastanelerinde herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.

İşin başından itibaren sayın cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla gerçekleşen bir süreç yönetimi ortadadır. Bu süreç yönetiminde dört temel meseleleri gözümüzden kaçırmadık. Birincisi kamu düzenin sağlanması ikincisi sağlık sistemininin ayakta kalmasının sürdürülmesi, üçüncüsü dağıtım ve tedarik zincirinin devam etmesi dördüncüsü sosyal mesafe ve sosyal izolasyon.

Dikkat ederseniz daha önce 20 ve 65 yaş üstü yasağı çıkmıştı. Şimdi bu hafta sonu itibariyle yine tüm verilerimiz göz önüne alındığında akşam üstü sayın Cumhurbaşkanı'mızın da talimatı ile birlikte sağlık bakanımızla da görüşüp değerledirme yaparak 30 artı bir ilimizde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Bu saatte sokakta türkiyede açık olan yerler çok az olduğu için doğal olarak milletimizin bir telaşı var. Ben bunu normal karşılıyorum ama buna da gerek yok çünkü yarın fırınlar açık. Sadece marketler açık ama zaten türkiye uzun zamandır bizim çağrılarımıza uymaktadır.

"Çok detaylı bir çalışma yapıldı"

Marketlerde veya fırınlarda oluşturulan kalabalığa gerek olmadığını herkesin sakin olması gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ama bu görüntüler de çok az açık olan yerlerin önünde gerçekleşen yoğunluklardır zannediyorum yarım saate ortadan kalkar. Özellikle söyleyeyim kamu hastaneleri hastanelerde bir kısıtlama söz konusu değildi.

Çok detaylı bir çalışma yapıldı. Bu çalımada mümkün olduğunca bulaş riskini önümüzdeki günlerde azaltmak için yine cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bir çerçeve oluşturulmaya çalışıldı. Örneğin tedarik zincirine herhangi bir kısıtlama getirilmedi.

Örneğin tarım ürünlerinin alanlarında günlük bozulmayla karşı karşıya kalacak ürünlerin toplanmasına, canlı hayvanların ve besi çiftliklerine ve büyük stratejik tesisler ve sanayi tesisleri detaylı bir şekilde değerlendirildi ve bir kısıt getirilmedi.

"Daha erken ilan etsek sanki daha çok telaş olurdu"

Gerekli bütün tedbirleri aldığımızı düşünüyoruz. Kızılay koordinesinde kan ve plazma bağışı için randevusu olanlar dahil, PTT ve kargo su dağıtım firmaları çalışanları düşünüldü. Aynı zamanda valilik ve kaymakam bünyesindeki 65 yaş üstü vatandaşlarımızın hizmetinde olan evler kolonya ve maske getiren insanlar da çalışmaya devam edecek. TBMM cumartesi ve pazar çalışacak basın kuruluşları da aynı şekilde onlar da dahil.

Önden duyurmak bizim de düşündüğümüz bir şeydi. Burada acil meselleeri olanlar için bir duyuru yapmayı biz de değerlendirdik. Ancak yarım saat öncesinde duyurmakta biz zarar ziyan yoktur.

(Birkaç gün önce söylenseydi sorusu) Hanımefendi bunu soranlara şöyle bir cevabımız var; sanki daha çok bir telaş olurdu."

Yasak, başlamadan 2 saat önce açıklandı; vatandaşlar marketler koştu

Öte yandan 21.50'de açıklanan yasak sonrası marketlere ve fırınlara akın eden vatandaşlar, hafta sonu ihtiyaçlarını gidermek için sokaklardaydı. Bazı bölgelerde sosyal mesafe kuralının uygulanmadığı görülürken, dükkanların önünde uzun kuyruklar oluştuğu belirtildi.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.