Martın ilk 3 haftasında tüketici harcamaları yüzde 19 arttı

Martın ilk 3 haftasında tüketici harcamaları yüzde 19 arttı

Mart ayının ilk 3 haftasında yapılan toplam tüketici harcamaları, 2019 yılının aynı dönemine kıyasla  yüzde 19 arttı.

A+A-

Mart ayının ilk 3 haftasında yapılan toplam tüketici harcamaları, 2019 yılının aynı dönemine kıyasla  yüzde 19 arttı.

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 13 Mart haftasında 21,3 milyar TL, izleyen 20 Mart haftasında ise 19,6 milyar TL tutarında  banka kartı ve kredi kartı harcaması yapıldı.

TEPAV'ın hazırladığı rapora göre, işlem adedi ise sırasıyla 143  milyon ve 123 milyon oldu.

Bir önceki haftaya kıyasla 13 Mart haftasında işlem adedi yüzde 10, harcama tutarı yüzde 3 artarken  20 Mart haftasında işlem adedi  yüzde 14, harcama tutarı yüzde 8 azaldı. Bu azalışın nedeninin vakanın  görüldüğü ilk hafta (13 Mart haftası) tedbir amaçlı harcamaların  artması ve sonrasında birçok faaliyetin sınırlandırılmasıyla beraber  tüketicilerin sadece temel ihtiyaçlarına yönelmeleri olduğu  düşünülmektedir.

13 Mart haftasında ilk vakanın görülmesinin üzerinden 2 gün  geçmesine rağmen market ve alışveriş merkezlerinde yapılan harcamalar, 6 Mart haftasına kıyasla yüzde 20 artışla 4,4 milyar TL, çeşitli gıda  harcamaları ise yüzde 5 artışla 1,4 milyar TL oldu.

20 Mart haftasında ise market ve alışveriş merkezlerinde yapılan  harcamalar yüzde 19 artışla 5,3 milyar TL, çeşitli gıda  alışverişlerinde yapılan harcamalar yüzde 8 artışla 1,6 milyar TL  seviyelerine ulaştı. Mart ayının ilk 3 haftasında 2019 yılının aynı  dönemine kıyasla market/alışveriş merkezlerinde yapılan harcamaların  yüzde 48, çeşitli gıda alışverişlerinde yapılan harcamaların yüzde 32  artışı yönelimi desteklemektedir.

13 Mart haftasında yapılan sağlık/sağlık ürünleri/kozmetik  harcamaları bir önceki haftaya göre yüzde 11 artarak 953 milyon TL  oldu. 20 Mart haftasında yapılan harcamalar ise bir önceki haftaya  kıyasla yüzde 2 azalarak 932 milyon TL seviyesine geriledi.

Havayollarında yapılan harcamalar, 28 Şubat haftası itibariyle  azalarak son üç haftada 2019 yılı seviyelerinin gerisinde kaldı. Havaalanlarının risk teşkil etmesi ve önlemler dâhilinde sınırların  kapatılması ve uçuşların durdurulması havayollarına yapılan  harcamaların azalmasına neden oldu. Havayollarında yapılan harcamalar,  bir önceki haftaya kıyasla 13 Mart haftasında yüzde 11, 20 Mart  haftasında ise yüzde 35 azaldı. Havayollarına ek olarak seyahat  acenteleri/taşımacılık harcamaları, 20 Mart 2020 haftasında yüzde 32  azaldı.

Konaklama harcamaları bir önceki haftaya kıyasla 13 Mart  haftasında yüzde 11, 20 Mart haftasında yüzde 40 azaldı. 2019 yılının  aynı dönemine göre kıyaslandığında, 2020 yılı Mart ayının 3 haftasında  yapılan konaklama harcaması yüzde 9, havayolları harcaması yüzde 20 ve  seyahat acenteleri/taşımacılık harcamaları yüzde 22 azaldı.

Alınan tedbirler ve evde kalın çağrıları üzerine internet  üzerinden yapılan alışverişler ve mektupla/telefonla yapılan  alışverişler arttı. Banka kartı ve kredi kartı ile yapılan  harcamalarda önde gelen harcama kalemleri içerisinde yer alan internet  üzerinden yapılan alışverişler, bir önceki haftaya kıyasla 13 Mart  haftasında yüzde 8 artışla 4,2 milyar TL olurken, 20 Mart haftasında  yüzde 14 azalışla 3,6 milyar TL seviyesine geriledi. 20 Mart  haftasında mektupla/telefonla yapılan alışverişlerin harcama tutarı  ise 995 milyon TL oldu.

Aynı dönemde giyim ve aksesuar harcamaları yüzde 47, yemek  harcamaları yüzde 42 ve kumarhane/içkili yerlerde yapılan harcamalar  yüzde 53 azaldı. AVM’lerin kapatılması, restoranlarda masaların  kaldırılması ve sadece paket servis hizmeti verilmesi ve pavyon,  diskotek, bar, gece kulüplerinin geçici süreyle faaliyetlerinin  durdurulması bu alanlarda yapılan harcamaların azalmasına neden oldu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.