Mavi büyüme hedefini yükseltti

Mavi büyüme hedefini yükseltti

Mavi, yıl sonu büyüme beklentisini yüzde 30’a yükseltti

A+A-

2018’in ilk yarısında hedeflerinin üzerinde performans gösteren Mavi, yılsonu büyüme beklentisini yüzde 30’a yükseltti. Mavi’nin gelirleri yüzde 28 artarak 1 milyar 62 milyon TL’ye çıktı. Şirketin net kârı yüzde 48 arttı.

Jean ve hazır giyim markası Mavi, 1 Şubat-31 Temmuz 2018 dönemini kapsayan ilk yarıyılda  konsolide gelirlerini 
yüzde 28 artışla 1 milyar 62 milyon TL’ye, net kârını ise yüzde 48artışla 53 milyon TL’ye çıkardı. Bu dönemdeki güçlü ve istikrarlı performansını ikinci yarıyıla da taşımayı hedefleyen şirket, yılsonu konsolide büyüme beklentisini yüzde 25’ten yüzde 30’a yükselttiğini açıkladı.

Türkiye’de ve uluslararası pazarlarda tüm satış kanallarında yükseliş trendini sürdüren Mavi, yurtdışı e-ticaret gelirlerindeki yüzde 80 büyümeyle de dikkat çekti. İlk altı ayda 620 bin yeni müşteri kazanarak CRM üye sayısını 6.9 milyona yükselten markanın global mağaza sayısı da 428’e ulaştı.

Mavi’nin güçlü marka bilinirliği, sağlıklı finansal yapısı, etkin ürün planlaması ve verimlilik odaklı stratejisi sayesinde, istikrarlı ve kârlı büyüme kaydettiklerini söyleyen Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz şu değerlendirmelerde bulundu:

“İlk yarıda bütçe hedeflerimizin de üzerine çıkarak, konsolide gelirlerimizi yüzde 28 artırdık. Bu başarıyı sürdürülebilir kılan ve memnuniyet verici bir büyüme hızı yaratan tüm Mavi ekibine teşekkür ediyorum. Toplam büyümenin yanı sıra Türkiye’de bir önceki yıl da açık olan mağazalardaki (like-forlike) büyümenin yüzde 20.9 olarak gerçekleşmesi bize güç veriyor. Artan müşteri trafiği, yeni müşteri kazanımı, yükselen satışa dönüş oranı ve doğru ürün-doğru fiyat 
stratejisiyle bu büyümenin devamlılığını sağladık. Müşterinin markamıza ve yüksek kaliteli ürünlerimize gösterdiği güven ve ilgi sayesinde hem adette büyümeye hem de pazar payını artırmaya devam ettik. Mevcut mağazalardaki bu etkili performansın yanı sıra, ilk 6 ayda 7 net yeni mağaza açtık, 8 noktamızın ise satış alanını genişleterek toplamda 
146 bin m2’ye ulaştık. Yatırımlarımızı verimlilik esasına göre sürekli gözden geçiriyoruz. Bu yıl için planladığımız 25 yeni mağazadan 20’sinin açılışını gerçekleştireceğiz ve toplamda 15 mevcut noktamızın satış alanını genişleterek büyümeye devam edeceğiz” dedi.

“Mavi, kur dalgalanmaları ve risklere karşı dirençli bir marka”

Her alanda sürdürülebilir başarıya odaklandıklarını belirten Yavuz, “Gelirlerimizin hedeflerimizin üzerinde artması, borçluluğumuzun minimum seviyede ve yerel tedarik sayesinde TL ağırlıklı olması, Mavi’yi kur dalgalanmaları ve risklere karşı dirençli kılıyor. 

Ürünlerimizin yüzde 80’ini Türkiye’den tedarik ediyor, ülkemizdeki tekstil ekosisteminin gücüne güveniyoruz. Sunduğumuz fiyat/kalite dengesi ve doğru ürün karmasının yanı sıra etkin tedarik, stok ve nakit akışı yönetimi sayesinde EBITDA kar marjımızı 120 baz puan artırarak yüzde 14,7’ye çıkardık.  Yılın ilk yarısındaki sonuçlardan 
aldığımız bu güvenle 2018 için belirlediğimiz yüzde 25 büyüme hedefini yüzde 30’a yükselttik” dedi.

Mavi, 2018’in ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla gelirlerini yüzde 28, net kârını yüzde 48 artırdı:

Konsolide
- Mavi’nin konsolide gelirleri yüzde 28 artarak 1.062 milyon TL’ye ulaştı.
- Net kâr yüzde 48 yükselerek 53 milyon TL’ye çıktı.
- EBITDA, yüzde 39 artarak 156 milyon TL’ye ulaştı ve EBITDA marjı yüzde 14,7 olarak gerçekleşti.
- Net borcun EBITDA’ya oranı 0.4 (x) olarak gerçekleşti.
- Konsolide e-ticaret gelirleri yüzde 65 artış gösterdi. Yurtdışı e-ticaret gelirleri yüzde 80 büyüdü.
- Rusya’da yeni açılan mağaza ile birlikte globalde toplam mağaza sayısı 428’e ulaştı.

Türkiye
- Mavi’nin Türkiye’deki gelirleri yüzde 29 büyüdü ve 875 milyon TL’ye yükseldi. Bir önceki seneyle birebir aynı mağazaların (like-for-like) büyümesi ise yüzde 20,9 oldu.
- 7 yeni mağaza açıldı ve 146.2 bin m2 perakende satış alanına ulaşıldı.
- Jean yüzde 21, ceket-mont yüzde 73, gömlek yüzde 42, örme yüzde 37 ve aksesuar yüzde 28 artış gösterdi.
- Mavi, Türkiye’de sektörün lider CRM programı Kartuş’la bu yıl da yeni müşteri kazanımını sürdürerek 5 milyonu son 2 yıldır aktif, toplamda 6.9 milyon müşteriye ulaştı.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.