MB'den dövizdeki atak için önlem

MB'den dövizdeki atak için önlem

Merkez Bankası, soluksuz tırmanışla rekorlar kıran doların önünü, enerji kuruluşlarının döviz talebini piyasadan çekerek kesti.

A+A-

Merkez Bankası, enerji ithalatçısı kamu kuruluşlarının milyarlarca doları bulan döviz ihtiyaçlarının, piyasadan sağlamak yerine, Hazine ve Merkez Bankası tarafından karşılanacağını açıkladı.
Merkez Bankası'nın açıklamasının ardından, doların rekorlar kıran tırmanışı durdu ve yönünü aşağıya çevirdi. Hızlı tırmanış ile 2.4140 liraya çıkarak yeni rekor düzeye tırmanan dolar, açıklamanın ardından kademeli olarak düşüşle 2.3720 - 2.3750 lira düzeylerine çekildi.

Dolardaki tırmanışa paralel olarak parite etkisiyle 3.0 lira üzerine çıkan euro da 2.9790 - 2.9820 lira düzeylerine çekildi ve yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepeti de 2.6770 düzeyine geriledi.
BORSADA BÜYÜK DÜŞÜŞ
Güne düşüle başlayan Borsa İstanbul Endeksi'nde kayıplar, özellikle Rus rublesi ve borsasındaki gerilemelerin etkisiyle başlayan küresel çapta riskten kaçışa paralel olarak yüzde 4'e yaklaştı.
İlk seansı yüzde 1 kayıpla kapatan BIST-100 endeksi yüzde ikinci seansın başlarında yüzde 3.59 düşüşle 79 bin 834 puana gerilerken, bankacılık endeksinde düşüş yüzde 5'i aştı.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.