MB'nin görev tanımı tartışması yersiz

MB'nin görev tanımı tartışması yersiz

Şimşek, Merkez Bankası Başkanı'nın atanması sürecine de değinerek sürecin iyi yönetildiğini belirtti ve piyasalar da buna olumlu tepki verdiğini söyledi.

A+A-

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı'nın atanması sürecine de değinerek sürecin iyi yönetildiğini belirtti ve piyasalar da buna olumlu tepki verdiğini söyledi.

 

NTV'deki canlı yayında soruları yanıtlayan Şimşek, zaman zaman para politikası ve diğer politikalar konusunda tartışmalar olabileceğini ancak önemli olan kurumların iyi işlemesi olduğunu ifade eden Şimşek, "Gelen arkadaşımıza güvenim tam, bu süreçte bir sorun bekleyenler hayal kırıklığına uğramış oldular" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın görev tanımının oldukça çok açık ve net olduğunu ve esas olanın fiyat istikrarının esas olduğunu söyleyen Şimşek, bunun çelişmemek gerektiğini iletti.

Küresel para politikasında yaşanan gelişmelere de değinen Şimşek,"Normalleşme başka bir bahara ertelenmiş gibi, dünya şu anda düşük enflasyon, düşük büyüme girdabında. Böyle bir durumda bizim zaten bir sadeleşme politikamız vardı, faiz koridorunun daraltılması öngörülüyordu, bu durumda bandın yukarı kısmını indirmek bununla paralel ve uyumlu. Bunun sonucu kredi faizlerinde bir miktar iyileşme öngörülebilir, kalıcı bir iyileşme için birkaç şart daha lazım, herşeyden önce tasarruf oranlarının artması gerekiyor" diye konuştu.

Sermaye piyasalarının çok gelişmediğini ancak geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Mehmet Şimşek, "Bankaların kredi mevduat oranı yüzde 120, yani dışarıdan kaynak gelmezse, içeride tasarruf artmazsa, sistemin kredi hacmi anlamında fazla manevra alanı kalmamış durumda. Merkez Bankası'nın piyasaya verdiği miktar tanımı gereği tabii ki sınırlı olmak zorunda. Merkez Bankası'nın attığı adımlar kredi faizlerini bir miktar aşağı çekmeli, muhtemelen de olumlu etkileyecektir ama önemli olan kaynak girişi ve tasarruf oranının artması" dedi. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.