Medvedev'den Davutoğlu'na yanıt

Medvedev'den Davutoğlu'na yanıt

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, 'Türk hükümetinin tuhaf bir pozisyon aldığını ve açıklamalarının lüzumsuz olduğunu' söyledi.

A+A-

Rusya’ya ait Su-24 uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesi ardından Ankara’dan gelen mesajları yorumlayan Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, 'Türk hükümetinin tuhaf bir pozisyon aldığını ve açıklamalarının lüzumsuz olduğunu' söyledi.

Medvedev, yardımcılarıyla yaptığı toplantıda, Rusya-Türkiye ilişkilerinde son bir haftada yaşanan gelişmeler ve Türkiye’ye getirilen ekonomik tedbirler hakkında konuştu.

‘PRAGMATİK DAVRANACAĞIZ, TEDBİRLER RUSYA’YI EN AZ SEVİYEDE ETKİLEYECEK’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı ve Türkiye'ye yönelik yaptırımları içeren kararnameyi değerlendiren Medvedev, "Bu tedbirler Türkiye ekonomisi için hassas olabilir ama Rusya’nın ekonomik çıkarlarını en az seviyede etkileyecek. Rusya bu konuda pragmatik olacak" dedi.

‘BU İLK ADIM, GEREKİRSE GENİŞLETİRİZ’

Henüz ‘ilk adımı’ attıklarını vurgulayan Medvedev, şu ifadeleri kullandı:
“Tasarıya eklenen önlemler sadece ilk adım niteliğinde. Olayların nasıl gelişeceğine bakacağız. Rusya’ya girişi yasaklanan Türk yetkililerin ve Türk ürünlerinin listesini genişletebiliriz. Türkiye ile işbirliğinin kısıtlanması yönünde başka önlemler de alabiliriz Gerekmesi halinde, tüm bunlar yapılacaktır.”

‘TÜRK İŞ DÜNYASI ANKARA’NIN REHİNİ OLDU’

Moskova hükümetinden, Rusya’da faaliyet gösteren Türk iş dünyasına, Türkiye’ye getirilen ekonomik tedbirlerin içeriğini açıklama talimatı veren Medvedev, “Türk iş dünyası hiçbir şekilde suçlu değildir, onlar Ankara’nın politikalarının rehini olmuştur. Kararlar mutlaka onları da etkileyecektir” diye konuştu.
Medvedev ayrıca, hükümete Türkiye’den Rusya’ya kara ve deniz yoluyla gerçekleştirilen mal transferinin sınırlandırılması konusunda Avrasya Ekonomik Birliği ortaklarıyla iletişime geçme talimatı verdi.

‘TEDBİRLER TÜRK VATANDAŞLARINI HEDEF ALMIYOR'

Türkiye’ye ekonomik tedbir uygulanmasını ‘gereklilik’ olarak tanımlayan Medvedev, öte yandan bu adımın Türk vatandaşlarını hedef almadığının altını çizdi:
“Bir kez daha altını çizmek istiyorum, bunlar Türkiye’nin saldırgan eylemine tepki niteliğindedir ve Rus halkının güvenliğini sağlamak için gerekliliktir. Ekonomik tedbirler, Türk hükümetinin dostane olmayan eylemlerine yanıttır. Bu çözümlerin arzu edilen sonucu getirmesini umuyoruz ve söylenenin aksine aldığımız önlemler Türk vatandaşlarına yönelik değildir.”

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.