Meksika petrol fiyatlarını sabitliyor

Meksika petrol fiyatlarını sabitliyor

Meksika, gelecek yıl petrol satışlarından elde edeceği geliri varil başına 60-65 dolar civarında sabitlemek için satım opsiyonu alımlarına başladı.

A+A-

Meksika, gelecek yıl petrol satışlarından elde edeceği geliri sabitlemek için kendisine daha önceden belirlenmiş bir fiyattan satış imkanı sunan satım opsiyonu alıyor. Bloomberg’in haberine göre, opsiyon kontratlarının varil başına 60-65 dolarlık bir fiyat seviyesinde bulunduğu belirtiliyor.

Bloomberg HT'nin haberine göre Meksika’nın uyguladığı milyar dolarlara varan hedge stratejisi genellikle 200-300 milyon varil civarında petrolü kapsıyor ve bazen piyasa dengesini de bozabiliyor. Meksika Maliye Bakanı ise konuyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı.

Meksika, piyasadaki traderların fiyatlar ile ilgili hareketleri öngörüp opsiyon maliyetini artırmaması için son bir kaç yıldır hedge stratejisinin detaylarını gizli tutmaya ve daha önce görülmemiş önlemler almaya başladı.

Meksika petrol fiyatlarındaki dalgalanmaya karşı ilk hedge pozisyonunu Birinci Körfez Savaşı zamanında açmıştı fakat 10 yıl öncesine kadar konuyla ilgili herhangi bir yıllık program duyurmuyordu. Körfez Savaşı’ndan beri her yıl petrol satışlarını korumaya alan Meksika, sadece petrol fiyatlarının yükseldiği 2003-2004 yılların herhangi bir hedge pozisyonu almamıştı.

Meksika hedge stratejisinin meyvelerini kriz zamanlarında birçok kez toplama şansı yakaladı. 2009 yılında petrol fiyatlarında yaşanan düşüşü bu strateji sayesinde atlatabilen ülke, 2015 yılındaki düşüşte de 6 milyar dolara yakın kazanç elde etti.

Bloomberg’in hesaplamasına göre, Meksika 2001 yılından bu yana satım opsiyonları için 15,1 milyar dolar öderken hedge pozisyonlarının nakde çevrilmesiyle beraber 16,5 milyar dolar gelir elde etti.

Etiketler : , ,