Meksika ve Peru merkez bankaları faiz artırdı

Meksika ve Peru merkez bankaları faiz artırdı

Meksika Merkez Bankası, faiz oranını şimdiye kadarki en yüksek seviyeye çıkarırken art arda 13. faiz artışını yapan Peru da gösterge faiz oranını 50 baz puan artırarak %6.5'e yükseltti

A+A-

Meksika Merkez Bankası, enflasyonun 21 yılı aşkın bir süredir en yüksek hıza ulaşmasının ardından politika faiz oranını tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkardı, ancak önceki kararında dile getirilen şahin tonlu ileriye dönük yönlendirmeden vazgeçti. Banxico olarak bilinen banka Bloomberg anketindeki 24 ekonomistin tümünün beklediği gibi, gösterge oranına 75 baz puanlık ikinci bir art arda artış ile oranı %8,5'e çıkardı.

Peru Merkez Bankası gösterge faiz oranını %6.5'e yükseltti

Peru Merkez Bankası da, gösterge faiz oranını 50 baz puan artırarak %6.5'e yükseltti ve bakır zengini ülke, dünyanın çoğuyla birlikte sürekli yüksek enflasyonla mücadele ederken art arda 13. faiz artışını yaptı.

Peru'da enflasyon, Temmuz ayında biraz yavaşlayarak %8,74 olarak açıklanmasına rağmen, 25 yılın en yüksek seviyesinde. Peru Merkez Bankası, enflasyonun 2023'ün ikinci yarısına kadar ülkenin %1-3'lük hedef bandına geri döneceği tahminini yineledi. Banka ayrıca düşen enerji ve gıda fiyatları nedeniyle enflasyonun bundan sonra kademeli olarak düşmesini beklediğini söyledi.