Memur ve emekli yılbaşında ne kadar zam alacak?

Memur ve emekli yılbaşında ne kadar zam alacak?

Yılbaşına az bir zaman kala gözler memur ve emekli zammına çevrildi. Yüksek oranlı zamlar beklenmesine rağmen Merkez Bankası'nın tahmini gerçekleşirse, memur ve memur emeklileri yılbaşında enflasyon farkı dahil yüzde 17.13 zam alacak.

A+A-

2022'nin  bitmesine kısa bir süre kala gözler memur ve emeklilerin alacağı zam oranlarına çevrildi. Merkez Bankası yıl sonu tüketici enflasyonu tahminini yüzde 65.2'ye yükseltti. İktidar çevrelerinde yüksek oranlı zamlar telaffuz edilmesine karşın Merkez Bankası tahmininin gerçekleşmesi halinde memur ve memur emeklileri yılbaşında enflasyon farkı dahil yüzde 17.13 zam alacak. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine verilecek zam ise yüzde 16.05'te kalacak.

1.1 puanlık zam farkı

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine  göre memur emeklileriyle işçi emeklileri arasındaki 1.1 puanlık önemli zam farkı, memur emeklilerine sendika zammı uygulanmasından kaynaklanıyor. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminin tutması, bu yılın ikinci 6 aylık döneminde tüketici enflasyonundaki artışın yüzde 16.05 olacağı anlamına geliyor. Memur ve memur emeklilerine geçtiğimiz temmuz ayında yüzde 7 zam verildiği için yılın sonunda 8.46 puanlık enflasyon farkı oluşacak. Memur ve emeklilerine yılbaşında yüzde 8 oranında toplu sözleşme zammı verilecek. Böylece memur ve memur emeklilerinin maaş ve aylıklarına toplamda yüzde 17.13 oranında zam yapılacak.

10 bin TL'yi göremeyecek

Yüzde 17.13'lük zam, seçim nedeniyle yılbaşında yüklü bir zam bekleyen memur ve emeklileri için büyük hayal kırıklığı olacak. Yılbaşında ilave zam yapılmaması halinde en düşük dereceli memurun maaşı 8 bin 462 liradan 9 bin 912 liraya çıkacak. Ancak 10 bin liralık sınırın yine altında kalacak. İmam hatip maaşı ise 10 bin 845 liraya yükselecek. Polis maaşı da 14 bin 463 lirayı görecek.

İlgili Haberler