Merkez Bankası Başkanı Ağbal görevden alındı

Merkez Bankası Başkanı Ağbal görevden alındı

Politika faizini 2 puan yükselten Merkez Bankası’nın Başkanı Naci Ağbal görevden alındı, yerine yeni isim atandı.

A+A-

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, politika faizlerinin 2 puan yükseltmek yönündeki kararın ardından görevden alındı yerine yeni isim atandı. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Başkanı yine değişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ı görev alırken, yerine Şahap Kavcıoğlu’nu atadı. 

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, iki gün önce aldığı kararla, faiz oranlarını 2 puan yükseltme kararı almıştı. Piyasalarda faiz oranlarının artmaması, artsa bile bunun 1 puanı aşmaması yönünde bir beklenti bulunuyordu. Bu nedenle 2 puanlık artış, piyasa aktörleri açısından sürpriz olmuştu. Bu sürpriz faiz arttırımı kararını yaklaşık bir gün sonra Naci Ağbal’ın görevden alınması yönündeki sürpriz karar izlemiş oldu. 

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı atama kararında şöyle denildi: 

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (Guvernörü) Naci Ağbal 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35. maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2. maddesi gereğince görevden alınmış ve bu suretle boşalan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanlığına 1211 sayılı kanunun 25. maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 2, 3 ve 7. maddeleri gereğince Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atanmıştır.’' 

YENİ BAŞKAN KAVCIOĞLU HAKKINDA

Merkez Bankası’nın yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu, 23 Mayıs 1967 Bayburt doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünü bitirdi. İngiltere Hastings College'ta İşletmecilik eğitimi aldı. Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerini Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsünde tamamladı.

Esbank TAŞ'de Müfettiş Yardımcısı, Müfettiş, Şube Müdürü ve Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Türkiye Halk Bankası AŞ’de Perakende Bankacılıktan, Esnaf-KOBİ Bankacılığından, Kredi Politikalarından, İnsan Kaynakları ve Organizasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Bayburt Üniversitesi Kalkındırma Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi, Galatasaray Spor Kulübü Kongre Üyesi. Şahap Kavcıoğlu’nun (Ticari Bankalarda Sorunlu Kredilerin Yönetimi Çözüm Yolları ve Takibi) ile (Enerji Sektöründe Yatırım Projelerinin Değerlendirilmesi) adlı yayımlanmış kitabı var. Kavcıoğlu, evli ve 3 çocuk babası.