Merkez Bankası eski Başkanı'ndan şok açıklama

Merkez Bankası eski Başkanı'ndan şok açıklama

Merkez Bankası eski Başkanı ve İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, TCMB’nin Olağanüstü Genel Kurul kararının ardındaki nedenin, hükümetin nakit/kaynak sıkışıklığı olduğunu açıkladı.

A+A-

Merkez Bankası eski Başkanı ve İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, TCMB’nin Olağanüstü Genel Kurul kararının ardındaki nedenin, hükümetin nakit/kaynak sıkışıklığı olduğunu açıkladı.

Yılmaz, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, her yıl Nisan ayında Banka Meclisi’nin tespit edeceği günde yapılan toplantının bu yıl 18 Ocak Cuma’ya alındığını belirterek, “Ocak ayında yüklü borç geri ödemesi ve memur maaş ödemesi bulunmasına rağmen kasım ve aralık ayında faizler yüksek olduğu için az borçlanan Hazine’nin Merkez Bankası nezdindeki bakiyesinin çok düşük. Dolayısıyla hükümet faizleri artırmamak için TCMB’den gelecek kaynağı öne çekmek istemektedir,” iddiasını ileri sürdü.

Yılmaz’ın paylaşımları şöyle:

1.Ticaret sicilli gazetesinde MB Ocak ayı içinde Hissedarlar Genel Kurulu’nu (GK) olağanüstü (OGK) toplantıya çağırmıştır.MB Esas Mukavelesi’nin(EM) 14. Maddesinde aşağıdaki düzenleme yer almaktadır.

2. “Genel Kurul toplantıları her yılın Nisan ayı içinde ve Banka Meclisinin tespit edeceği günde toplanır. Genel Kurul lüzumu halinde, Türk Ticaret Kanununda yazılı hükümler dairesinde fevkalade toplantıya davet olunur.”

3.”Genel Kurulun toplantıya daveti, ilan ve toplantı günleri hariç olmak üzere, toplantı tarihinden en az iki hafta önce yapılır. Toplantıya davet ilanı, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nden başka, Ankara’da ve Banka Meclisince uygun görüldüğü ... yerlerde yapılır”

4.Bir önceki yılı kapsayan MB Bilançosu ve K&Z tablosu takip eden yılın birinci çeyreğinde hazırlanır ve EM de öngörüldüğü şekilde Nisan ayında Genel Kurulda görüşülür.

5. Kar üzerinden gerekli karşılıklar ayrıldıktan ve Kurumlar Vergisi ödendikten sonra kalan tutar Nisan sonunda veya Mayıs başında Hazineye devredilir. Normal GK yerine OGK toplanmasının sebebi ne olabilir? Herhalde Hükümetçe ihtiyaç duyulan nakit/kaynak sıkışıklığı.

6.Yıllık bilanço ve K&Z hesabı belli olmadığına göre, OGK dokuz aylık faaliyet karı üzerinden görüşmesini yapacak ve devredilmesi gereken dokuz aylık tutarı Hazineye normal zamanından üç ay önce avans olarak devir edecektir. Bu da işlerin ne kadar sıkışık olduğunu göstermektedir.

7.2018 yılı Kasım ve Aralık aylarında faizler yüksek olduğu için Kamu bankalarının verdiği düşük teklif üzerinde Hazine çoz az borçlanmıştır Hazinenin MB nezdindeki bakiyesi çok düşüktür ve Ocak ayında yüklü borç geri ödemesi, memur maaş ödemeleri vardır.

8.Dolayısıyla Hükümet faizleri artırmamak için MB dan gelecek kaynağı öne çekmek istemektedir. Peki ne kadar kaynak gelebilir?MB nın yüksek kar ettiği yıllarda ekonomi kötü yönetilmiştir ve/veya ekonomide kriz vardır. MB karı özel sektörden kamuya kaynak aktarımıdır.

9.Ekonominin krizde olduğu ve faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle, anapara ödemesiz sadece faiz ödemeli swap işlemlerinden önemli miktarda zarar etmesine rağmen, MB nın 2018 yılı karı çok yüksek olacaktır. Bu nedenle Hazine hesabına önemli bir nakit girişi olacak

Sonuç olarak şirazesinden çıkan ekonomi politikaları kısa vadeciliğin önemli bir örneğini vermekte, seçim ekonomisi tüm hızıyla devam etmektedir. Allah sonumuzu hayreylesin.

 

 

 

tcmb-001.jpeg

 

 

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum