Merkez Bankası faiz indirmeye hazırlanıyor

Merkez Bankası faiz indirmeye hazırlanıyor

Merkez Bankası'nın ekonomi yönetimini memnun eden son kararı ve dün yapılan ekonomistler toplantısından sonra faiz indirimi beklentisi güçlendi

A+A-

Merkez Bankası'nın ekonomi yönetimini memnun eden son kararı ve dün yapılan ekonomistler toplantısından sonra faiz indirimi beklentisi güçlendi. FED'in faiz kararından sonra üst üste gelen faiz artırımlarına rağmen uzmanlar Merkez Bankası'nın faiz kararının "inidirime piyasayı hazırlamak" olarak değerlendiriliyor. 

Hürriyet'ten Uğur Gürses de bu konuyu köşesine taşıdı. İşte Gürses'in konu ile ilgili yazısı:

"Dün Merkez Bankası'nda banka ekonomistleri ile yapılan toplantıdan analistlerin çıkardığı sonuç şu; Merkez Bankası şapkadaki tavşanı çıkardı.

Para politikasında ‘sadeleştirme’ çerçevesinin içine faiz indirimi de giriverdi. Nitekim önceki günkü ‘oynaklıkta gözlenen düşüşün kalıcı olması’ vurgusunun, içerideki döviz kuru oynaklığının azalması olduğu anlaşılıyor.

Oysa analistler 5 aydır Merkez Bankası’nın söylemi doğrultusunda, faiz koridorunun alttan yukarı yarım puan, politika faizinin de yarım puan yukarı çekileceğini bekliyordu. Banka, sadeleştirmede oynaklıkla ilgili bir koşul vurgusu yapmamıştı. Önceki günkü açıklamaya bu ‘paraşütle’ iniverdi.

Banka geçmişte, bugün yüzde 10.75’de olan faiz koridorunun üst bandının mali piyasa oynaklığına karşı bir kalkan oluşturduğunu vurguluyordu. Döviz kurundaki yukarı hareketlerde, faizler üst banda yaklaştırılarak sıkılaşma yaratılarak kur frenlenmeye çalışılıyordu.

Şimdi şu ortaya çıkıyor, içeride döviz kuru sakin seyrederse ki oynaklıktan nihai kastın bu olduğu anlaşılıyor; Merkez Bankası bandın üstünü de aşağı doğru çekme niyeti gösterebilecek. Yani yüzde 7.25-10.75’lik bandın her iki ucu da içe doğru daraltılabilecek. Nihai anlamı ‘sadeleştirmeye’ faiz indirimini de ilave etmek demek.

Çekirdek enflasyondaki artış eğiliminin yüzde 11-12’lerde seyrettiği bir dönemde, enflasyonu, parasal sıkılaştırmayı bir adım öteye götürme gerekliliği bir tarafa, banka tersine parasal gevşemeyi yani faiz indirmeyi gündeme sokuverdi."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.