Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği 12 Eylül 2018 tarihli faiz kararını açıkladı

A+A-

Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği 12 Eylül 2018 tarihli faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası haftalık repo gösterge faiz oranını yüzde 17.75'ten yüzde 24'e yükseltti. Piyasa beklentilerinin üstündeki artırım nedeniyle dövizde sert düşüş yaşanmaya başladı.

Piyasa beklentileri artırımın 350-400 puan aralığında olacağı yönündeydi. Gerçekleşme 625 puan oldu

TCMB Para Politikası Kurulu Toplantısından sonra yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,75’ten yüzde 24’e 
yükseltilmesine karar vermiştir.

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talepteki yavaşlama hızlanmaktadır.

Yakın dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmiştir. Döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. İç talep koşullarındaki zayıflamaya rağmen fiyatlama davranışlarında gözlenen bozulma enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirilmesine karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye 
politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır." 

Gecelik vade 14 Eylül'de son

Merkez Bankası, gecelik vadede gerçekleştirilen fonlamayı 14 Eylül 2018'den tarihinden itibaren haftalık vadede yapacak.

Yapılan açıklamada, fonlamanın tamamının haftalık vadede yapılması için bir haftalık geçiş sürecinin öngörüldüğü ve teknik ayrıntıların ayrıca duyurulacağı belirtildi. 

Ayrıntılar geliyor...

 

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.