Merkez Bankası'nın 'ET' ısrarı

Merkez Bankası'nın 'ET' ısrarı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) masaya yatırılan et ve ekmek fiyatları konuunda Merkez Bankası ile Tarım Bakanlığı anlaşamadı

A+A-

5 yılda fiyatı yüzde 65 artan kırmızı et ile fiyatı yüzde 55 yükselen ekmek devletin zirvesinde masaya yatırıldı. Merkez Bankası ve Tarım Bakanlığı’nın görüş ayrılığına rağmen ette ithalat kararı alındı. Ekmek fiyatını fırın sayısındaki fazlalığın artırdığı belirtildi.

Habertürk Gazetesi'nden Deniz Çiçek'in haberine göre son 5 yılda yüzde 65 zamlanan et fiyatları ile son 5 yılda yüzde 55 artan ekmek fiyatları Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) masaya yatırıldı. Kırmızı ette ithalat kararının alındığı EKK’nın pazartesi günü gerçekleştirdiği toplantıda gıda fiyatlarını izlemek üzere oluşturulan Gıda Komitesi yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Toplantıda Merkez Bankası ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında et ithalatı konusunda görüş ayrılığı oluştu. Merkez Bankası enflasyonla mücdaele için 2015 yılında yüzde 39.8 ile son 5 yılın en yüksek artışını gösteren kırmızı ette ithalat yapılmasını istedi.

Tarım Bakanlığı üreticinin durumunu gündeme getirerek, ithalatın bu kesime zarar vereceğini kaydetti. Kurulda yapılan müzakere sonunda ithalatın doğru olacağı kararına varıldı.

İthalatta öncelikle AB’den 19 bin tonluk kırmızı et kotası kullanılacak. İhale takvimi ve alınacak miktar Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından belirlenecek. EKK’da ekmek fiyatları da masaya yatırıldı.

Tarım Bakanlığı’na göre son 1 yılda buğdaydaki fiyat artışı yüzde 2. Ancak fırıncılar enerji, işçilik, maya gibi girdilerin artışını dile getiriyor. Burada temel sorun, fırın sayısının fazlalığı. Fırınlar belirli sayının altında ekmek çıkaramıyor. Bu ekmekler de satılamayıp elde kalıyor. O da maliyet olarak yansıyor” değerlendirmesinde bulundu.

TARIM BAKANLIĞI:

Üretimin devam etmesi için denge iyi kurulmalı

Üreticinin et ithalatından zarar gördüğünü kaydeden Tarım Bakanlığı et ithalatı sürdükçe üreticinin tarım sektöründen çıktığına işaret etti. Bakanlık “Yurtiçindeki üretimin devam etmesi gerekiyor. Burada dengeyi iyi kurmak lazım” mesajı verdi.

MERKEZ BANKASI:

Enflasyon ile mücadele için önlem almak şart

EKK toplantısında Merkez Bankası, enflasyonla hükümetle birlikte mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, enflasyonu en fazla gıda fiyatlarının etkilediğini kaydetti. Banka üretici de kollanarak et konusunda bazı önlemlerin alınabileceğini kaydetti.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.